Cercetarea sociologică a arătat că, deşi doar 17% dintre cei intervievaţi au avut francheţea sau luciditatea să se declare superstiţioşi din fire, 61% se uită în gura astrologilor care prezintă horoscoape, demers aparent futil din moment ce 69% susţin că nu cred că horoscopiştii ar avea habar ce zic.
Numărul superstiţioşilor este depăşit clar şi de cei care se tem de blesteme, anume 55%, chiar şi de cei care care cred în fantome şi în existenţa vrăjitoarelor cu har de a vedea în viitor, în ambele cazuri procentajul fiind de 19%. Se pare că vrăjitoarele au muşterii cu duiumul, din moment ce 4% dintre repondenţi au admis că le-au frecventat. Superstiţioşii sunt excedaţi numeric şi românii care au un număr norocos – 29%.
Tot într-o ţară în care mai puţin de un locuitor din cinci declară că este superstiţios, 49% cred în vise premonitorii, iar 44% chiar susţin că au avut astfel de peripeţii onirice. Din această ultimă categorie, 81% cred că visele li s-au şi îndeplinit. O treime dintre cei intervievaţi susţin că visele le sunt de folos în viaţa cotidiană.
În existenţa lui Dumnezeu cred 95%, iar în cea a îngerilor 78%. Forţele întunecate sunt mai puţin credibile deoarece numai 55% dintre români cred că demonii există, iar 46% în duhuri necurate. Aproape două treimi, 64%, cred că va exista o Judecată de Apoi. Partea cu sfârşitul lumii e luată de bună doar de 44% dintre români.
Sondajul a fost realizat pe un grup de 1.214 persoane de peste 18 ani, pe un eșantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național, cu o eroare maximă tolerată de ą 2,8%. Interviurile s-au desfășurat, vineri, 31 octombrie, prin metoda CATI.