Şefa Arhivelor Naţionale Suceava, pusă sub acuzare pentru luare de mită

Şefa Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Maria Palagheanu, a fost pusă sub acuzare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru mai multe fapte, printre care şi luare de mită.
Romania TV
04 nov. 2014, 16:52
Şefa Arhivelor Naţionale Suceava, pusă sub acuzare pentru luare de mită

Şefa Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Maria Palagheanu, este acuzată de luare de mită şi infracţiunea prevăzută de art. 11 Legea 78/2000 ‘fapta persoanei care în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea, de a controla un agent economic privat, de a îndeplini pentru acesta vreo însărcinare, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite”, ambele în formă continuată, precum şi de instigare la participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.

„În calitate de şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Palagheanu, folosindu-se de documente cu antetul şi parafa acestei instituţii din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, în virtutea acestei funcţii şi a atribuţiilor de supraveghere, control şi de îndeplinire a însărcinărilor pentru agenţi economici privaţi (avizarea deţinătorilor şi formatorilor de arhivă), a obţinut foloase necuvenite pentru sine şi „Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava”, în perioada 2011-2012, sub pretextul sponsorizării acesteia, motivând organizarea şi desfăşurarea unor conferinţe şi expoziţii în domeniul arhivistic”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că echipe de control din SJAN Suceava au efectuat controale la deţinători/formatori de arhivă stabiliţi de Simona Palagheanu (fiind controlaţi pentru prima dată în 2011, deşi erau înfiinţaţi din 1991-1996) şi cu acea ocazie sau ulterior le-au fost solicitate acestora sponsorizări pentru „Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina”.

„Astfel, solicitările de sponsorizare cu antetul, parafa instituţiei şi semnătura şefei SJAN erau înmânate de funcţionarii trimişi în control firmelor care aveau activitate de deţinători/formatori de arhivă. SJAN este instituţia care, pe lângă atribuţii de control are şi posibilitatea de a ridica avizul de funcţionare a firmelor cu activitate de deţinători/formatori de arhivă. Prin această modalitate, în perioada 2011-2012, s-au încasat în numerar sau prin virament în contul bancar al „Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava”, cu titlu de sponsorizări, suma de 40.000 lei, din care doar o mică parte a fost folosită în această perioadă. pentru sponsorizarea unor activităţi în domeniul arhivistic, iar diferenţa a fost folosită de inculpata Palagheanu în interes personal”, susţin procurorii, potrivit Agerpres.

Anchetatorii au reţinut că, în perioada 2006 – 2011, anumite firme au beneficiat, cointeresat material, de sprijinul Simonei Palagheanu, nefiind verificate de SJAN Suceava şi nefiindu-le solicitate să îndeplinească condiţii specifice pentru depozitare a arhivei, în condiţiile prevăzute de lege.

„Pentru aceasta, reprezentantul unei firme i-a oferit periodic inculpatei Palagheanu sume de bani sub o formă mascată de sponsorizare şi fără a fi încheiat vreun contract de sponsorizare sau a fi emis chitanţe pentru sumele primite. În acest sens, în perioada 2006-2011, reprezentantul acelei firme a oferit sume de bani totalizând 24.000 lei (câte 4.000 lei anual). Faţă de firmele care nu efectuau „sponsorizări”, inculpata Palagheanu dispunea controale şi chiar refuza să mai dea aviz de funcţionare ca depozit de arhivă”, se mai spune în document.

DNA menţionează că, pe de altă parte, şefa SJAN Suceava favoriza anumite firme ale căror asociaţi/administratori îi erau apropiaţi, dispunând subordonaţilor să consemneze date nereale în actele de control şi chiar să acorde personal avize din partea instituţiei.

„Mai mult decât atât, aceasta punea la dispoziţia respectivelor firme, cu titlu gratuit, logistică necesară desfăşurării activităţii de deţinător de arhivă”, se mai arată în comunicatul DNA.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'