„Alianţa ar trebui să înţeleagă că proiectarea forţei asupra Rusiei este o activitate absolut fără viitor. Şi nu ar trebui să surprindă măsurile pe care le-ar putea lua Rusia pentru a-şi asigura securitatea”, a afirmat Gruşko, în acelaşi interviu.
Ca urmare a disensiunilor sale cu Occidentul pe tema Ucrainei, Rusia a anunţat o creştere fără precedent a activităţii Alianţei Nord-Atlantice la graniţele sale. La rândul său, NATO a raportat o „creştere neobişnuită a activităţii” aviaţiei militare ruse în spaţiul aerian european, potrivit Ria Novosti.
Suspendarea cooperării de către NATO cu Rusia are un impact negativ asupra luptei internaţionale împotriva ameninţărilor globale, precum şi asupra securităţii în spaţiul euroatlantic, a estimat în acelaşi timp ambasadorul rus.
Citeşte şi Avioane ruseşti de luptă şi bombardiere cu rază lungă de acţiune, în spaţiul european
Mingea este în terenul NATO
„Noi nu refuzăm un dialog cu NATO. Nu noi am luat decizia privind suspendarea proiectelor de cooperare practică în cadrul Consiliului Rusia-NATO. Vreau să subliniez încă o dată: noi am colaborat cu Alianţa nu de dragul cooperării, ci în scopul consolidării securităţii în întreaga regiune euroatlantică”, a afirmat Gruşko, reiterând că Moscova şi-a exprimat în mod deschis opoziţia faţă de politica de extindere a NATO şi avansării infrastructurii sale militare către graniţele ruse. Am fost întotdeauna de părerea că o „adevărată cooperare este posibilă numai pe baza unui dialog pe picior de egalitate”, a adăugat el.
Citeşte şi Uniunea Europeană, pe cale de a ÎNĂSPRI SANCŢIUNILE împotriva RUSIEI
Întrebat dacă, la ora actuală, Alianţa cooperează cu Rusia în vreun domeniu, Gruşko a răspuns: „Alianţa a suspendat realizarea practic a tuturor proiectelor concrete de cooperare”. „Întrerupând interacţiunea cu Rusia, Alianţa Nord-Atlantică slăbeşte potenţialul eforturilor internaţionale de combatere a terorismului, a pirateriei, neproliferării nucleare, traficului de droguri şi instabilităţii regionale. Mingea este, prin urmare, în terenul NATO”, a spus ambasadorul rus, apreciind că este greu să faci faţă provocărilor de unul singur, „indiferent cât de puternică ar părea o alianţă în ochii membrilor săi”.
Noi linii de demarcaţie
O astfel de politică, crede diplomatul rus, ar putea duce la „cele mai negative consecinţe – adâncirea liniilor de demarcaţie existente şi apariţia altora noi„, potrivit Ria Novosti, citată de Agerpres.
Rusia va ţine cont în planificarea sa militară de noua configuraţie consolidată a NATO şi va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea securităţii sale, a declarat miercuri ambasadorul rus pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.
„NATO nu poate să nu înţeleagă că noua configuraţie consolidată a forţelor euroatlantice va fi luată în considerare în planificarea noastră militară. Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-şi asigura o protecţie sigură împotriva oricăror ameninţări”, a subliniat Gruşko.
Apropierea infrastructurii NATO de graniţele Federaţiei Ruse este calea directă spre escaladarea tensiunilor şi subminează securitatea militară, a subliniat el. „Judecând după modul cum sunt puse în practică deciziile (summitului din Ţara Galilor), NATO intenţionează să continue intensificarea pregătirii operaţionale a forţelor sale şi să-şi deplaseze infrastructura mai aproape de frontierele Rusiei. Aceasta este calea directă spre escaladarea tensiunilor şi subminarea securităţii militare atât în regiune, cât şi în Europa”, a menţionat ambasadorul rus.
Alianţa Nord-Atlantică, potrivit acestuia, „cu mâinile proprii sporeşte riscurile de incidente de război şi slăbeşte securitatea inclusiv în acele state care au trâmbiţat mult mai tare decât altele despre o ameninţare militară din partea Rusiei şi au cerut o protecţie suplimentară prin desfăşurarea de trupe aliate pe teritoriul lor”.