Zeci de mii de manifestanţi au ajuns la Bruxelles pentru a protesta faţă de proiectul Guvernului de a creşte vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani. Toate sectoarele, de la industrie, educaţie, transport şi până la comerţ vor fi paralizate. Din toate mijloacele de transport, doar trenurile vor circula. Şcolile însă vor fi deschise. Singurii care au de câştigat sunt patronii firmelor care închiriază autocare.
„Această manifestaţie de amploare va necesita mobilizarea a 70 de autocare. Cum noi avem numai 33 în depou. Aşa că, evident, a fost nevoie să sucontractăm”, a declarat unul dintre participanţii la mişcarea de protest.
Citeşte şi APLICAŢIE ONLINE: Calculează-ţi anul în care vei ieşi la pensie!
Între timp, mecanicii de locomoitivă din Germania au început astăzi cea mai lungă grevă din ultimii 20 de ani. Protestul va dura patru zile şi riscă să afecteze grav cea mai importantă economie europeană. Conducerea companiei feroviare naţionale a anunţat că va încerca să asigure cel puţin o treime din trenurile programate.
Citeşte şi MAE: Atenţionare de călătorie în Germania, din cauza grevei mecanicilor de locomotivă
Motivul conflictului de muncă este unul inedit. Sindicatul mecanicilor de locomotivă vrea să aibă dreptul să reprezinte şi restul angajaţilor companiei feroviare, dar conducerea nu este de acord.
Aproximativ 80.000 de persoane sunt aşteptate să protesteze la Bruxelles în cadrul unei greve generale împotriva reformelor anunţate de guvern, ceea ce va antrena grave perturbări în transportul public, a anunţat agenţia de presă Belga citată de DPA.
Germania: Grevă istorică în traficul feroviar
Traficul feroviar a fost puternic perturbat, joi dimineaţa, în Germania ca urmare a unei greve fără precedent a mecanicilor de locomotivă ai companiei feroviare Deutsche Bahn, prevăzută să aibă loc până luni, relatează AFP.
Perturbările în traficul feroviar au afectat în special transporturile regionale şi spre periferie într-un interval la care majoritatea germanilor se deplasează spre locurile de muncă. Greviştii din sindicatul GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer) au extins joi dimineaţa protestul la traficul de pasageri.
La Berlin, doar o treime dintre trenurile suburbane S-Bahn circulau joi la primele ore ale dimineţii, fiind înregistrate ambuteiaje matinale mai mari decât de obicei. Pasagerii au fost preveniţi în legătură cu această grevă, cea mai importantă din ultimii 20 de ani. În landul Renania de Nord-Westfalia (vest), cea mai populată regiune din Germania, traficul regional a fost de asemenea puternic afectat de grevă. În Bavaria (sud), cel puţin 50% din trenurile regionale au fost anulate, potrivit companiei Deutsche Bahn. La Munchen, al doilea oraş din ţară, trenurile suburbane S-Bahn, folosite de numeroşi pasageri la ore de vârf, nu circulau decât unul la un interval de o oră.