Ştii să alegi un vin bun? Cum se citeşte eticheta unui vin

De cele mai multe ori atunci când alegem un vin o facem pentru producător, culoarea si taria lui, conţinutul etichetei restrângându-se pentru noi doar la aceste două criterii. Totuşi, eticheta unui vin este mai importantă din mult mai multe puncte de vedere.
Romania TV
07 nov. 2014, 07:52
Ştii să alegi un vin bun? Cum se citeşte eticheta unui vin

Etichetarea vinurilor produse in Romania este reglementata de catre normele metodologice de aplicare a Legii Viei si Vinului 244/2002. Eticheta standard a unui vin trebuie sa contina numele producatorului, al imbuteliatorului sau al importatorului, marca comerciala, soiul, anul de recolta, categoria de calitate, indicatia geografica, modul de vinificatie si taria alcoolica. De obicei, numele producatorului si marca comerciala reprezinta cele mai importante criterii in alegerea unui vin.

Singura aromatizare acceptată este cea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar [1] al butoaielor în care se păstrează.

TREAPTA DE CALITATE

Vinurile se împart în mai multe categorii: vin de masă, vin cu indicaţie geografică (I.G.) şi vin cu denumire de origine controlată (D.O.C.).

Vinurile ce au denumire de origine controlata si trepte de calitate (D.O.C.) reprezinta cea mai inalta categorie de calitate. Producerea acestor vinuri se face in areale restranse si dupa reguli severe. Acordarea treptei de calitate este motivata de mai multi factori – continutul in zaharuri, proportia de boabe stafidite, atacul putregaiului nobil – care sunt determinati in primul rand de momentul recoltarii.

In functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu denumire de origine controlata se clasifica astfel: DOC-CMD – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC-CT – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC-CIB – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. Mai sunt si clasificarile vin de masa sau vinuri de calitate superioara (VS). De obicei vinurile de masa sunt mai slab alcoolizate.

Cramele Budureasca oferă o serie de vinuri doar DOC-CMD – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina, cu volum de alcool de peste 10%.

SOI

Soiul sau soiurile din care este facut vinul este un alt element ce poate fi gasit pe eticheta. Pentru vinurile de calitate superioara (VS) care se valorifica prin indicarea regiunii de provenienta, denumirea soiului sau a soiurilor este facultativa, iar atunci cand vinul se comercializeaza sub denumirea unui soi, acesta trebuie sa provina in proportie de cel putin 85% din soiul indicat.

TĂRIA

Vinurile pe care le găsim în comerţ pot fi de masă, cu tăria alcoolică de 8,5-9,5 vol.% şi vin de calitate superioară, cu tăria alcoolică peste 10 vol. %.

CULOAREA

În cazul în care culoarea nu se poate observa din cauza opacităţii sticlei, eticheta vinului ne poate indica dacă vinul este alb, rose sau roşu.

Citeşte şi De ce este mai bun vinul vechi, dar şi mai scump. Care este secretul

CONŢINUTUL DE ZAHĂR REZIDUAL

În funcţie de conţinutul lor în zahăr rezidual, vinurile se clasifică în: seci (cu cel mult 4 g/l zahăr rezidual), demiseci (cu 4,1-12 gl zahăr rezidual), demidulci (cu 12,1-50 g/l zahpr rezidual), dulci (cu peste 50 g/l zahăr rezidual).

Descoperă toate tipurile de vin de calitate pe Budureasca.ro.

DailyBusiness
Economia României, în prag de colaps? Taxele majorate și inflația galopantă ridică semne de întrebare
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Care este cea mai bună pâine vândută în supermarketurile din România. Mihaela Bilic a recomandat-o: ”Are gustul copilăriei”
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România în această toamnă. Cum dăm ceasurile
Playtech.ro
Ora la care ciclonul Ashley va lovi cel mai puternic România. Care este traseul său și când scăpăm de fenomenele meteo severe
DailyBusiness
Avertisment SUMBRU în legătură cu vremea din ultimul weekend din septembrie! „Niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă!”
Adevarul
Ultimul drum al primului Rege al României. Cum a murit Carol I și ce l-a îngenuncheat, de fapt, pe cel mai longeviv suveran al țării noastre
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Piața imobiliară. Cifrele care arată evoluția prețurilor la apartamente
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2 județe
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Anunț pentru proprietarii de apartamente care stau la parter
StirileBZI
Morcovii ne ajută să vedem mai bine? Specialiștii contrazic tot ce știai!
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Rusia amenință cu acțiuni legale împotriva Occidentului după explozia Nord Stream
MediaFlux
TRUMP și-a găsit un nou DUȘMAN! AVANTAJUL KAMALEI Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au dus lichiditatea săptămânală a Bursei la un nivel record al ultimelor trei luni