Sfatul oftalmologului: Copiii trebuie ţinuţi departe de telefoane, tablete şi televizoare

Tot mai mulţi copii, mai ales mici, cu vârsta de până în doi ani, sunt diagnosticaţi cu miopie, motiv pentru care părinţii trebuie să îi ţină cât mai departe de telefoane, tablete şi ecranele televizoarelor, a precizat dr. Adriana Stănilă, preşedintele Societăţii Române de Lentile de Contact şi al Societăţii Române de Cornee şi Suprafaţă Oculară.
Iulian Tudor
07 nov. 2014, 07:59
Sfatul oftalmologului: Copiii trebuie ţinuţi departe de telefoane, tablete şi televizoare

Miopia este o problemă care preocupă pe toată lumea, care poartă ochelari şi care are vederea asta scurtă, şi încercăm să găsim cele mai bune soluţii pentru ei. (…) Copiii de mici, de la un an jumătate, doi ani, butonează şi apasă pe telefoane şi parcă este ceva mai multă miopie şi este şi o miopie mică. Părinţii să îşi ţină copiii departe de telefoane, tablete, televizoare. Copiii au tendinţa să se apropie din ce în ce mai mult„, a precizat dr. Adriana Stănilă, care este şi medic-şef al Secţiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, potrivit Agerpres.

Aceasta susţine că, mai ales în cazul copiilor miopi, medicii oftalmologi prescriu lentilele dure, care se poartă doar noaptea, dar care sunt costisitoare. Preţul acestor lentile dure este de până la 2.000 de lei, pentru un tratament de un an, maxim un an jumătate, conform Dr. Adriana Stănilă.

CITEŞTE ŞI: Probleme medicale pe care fiecare părinte ar trebui să le cunoască

Peste 300 specialişti oftalmologi din România, Italia, Elveţia, Israel, Ungaria şi Ucraina vor discuta începând de vineri, la Sibiu, despre miopie, în cadrul Congresului anual al Societăţii Române de Lentile de Contact şi al Societăţii Române de Cornee şi Suprafaţă Oculară.

Manifestarea a început vineri, la ora 9.00, cu prezentări teoretice cu amprentă personală pe tematici diverse şi de mare actualitate. Printre acestea se numără ‘Tratamentul medicamentos al miopiei’, prezentare susţinută de prof. univ. dr Adriana Stănilă. După susţinerea prezentărilor teoretice vor avea loc discuţii pe temele abordate, iar apoi congresul va continua cu susţinerea unor lucrări ştiinţifice despre controlul miopiei prin terapii sau intervenţii chirurgicale, dificultăţi în diagnostic, rezultate şi reuşite ale tratamentelor etc., susţinute de specialişti din ţară şi din străinătate.

Miopia este un viciu de refracţie în care pacienţii nu văd bine la distanţă, deoarece la ochii miopi imaginea se formează în faţa retinei. Pentru a o aduce pe retină se folosesc diferite metode. Cea mai folosită este corecţia cu lentile aeriene montate într-o ramă de ochelari, apoi lentile de contact care pot să fie lentile de contact moi sau dure. O tehnică nouă folosită în corecţia miopiei este ortokeratologia, prin care pacientul poartă lentilele de contact noaptea, iar ziua beneficiază de o vedere clară după scoaterea acestora. Efectul este reversibil, motiv pentru care lentile trebuie purtate regulat„, a explicat prof. univ. dr. Adriana Stănilă.

Prezentările vor continua sâmbătă 8 noiembrie, fiind deschise de prof. univ. dr. Adriana Stănilă cu o lucrare privind ‘Opţiuni chirurgicale în tratamentul miopiei’, care va consta în noţiuni teoretice, dar şi un moment de „live surgery”, printr-o transmisie de la o clinică din oraş.

„Chirurgia refractivă corneană reprezintă o metodă modernă prin care este corectată miopia cu ajutorul unui laser special prin care este remodelată corneea. Cu ajutorul acestei metode se poate corecta miopia până la -10 -12 dioptrii şi astigmatismul până la 6 dioptrii. Există soluţia chirurgiei refractive cristaliniene, în cazul în care chirurgia refractivă corneană nu se poate aplica, care înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial sau se poate implanta un cristalin artificial peste cristalinul natural. Practic, prin dotările şi tehnica actuală se poate corecta miopia şi se poate elimina dependenţa de ochelari a miopului”, a detaliat prof. univ. dr. Adriana Stănilă.

Cea de-a doua parte a zilei de sâmbătă va fi dedicată unui simpozion în care participanţii vor discuta despre importanţa prevenţiei afecţiunilor oculare, noi opţiuni de tratament ale acestora, modalităţi de abordare, noutăţi în domeniu şi perspective terapeutice, iar duminică, în ultima zi a congresului, participanţii avea posibilitatea să se exprime în cadrul unui atelier de lucru.

CITEŞTE ŞI: Sfaturi pentru sănătatea ochilor tăi. Lucruri surprinzătoare care dăunează vederii

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
I-a ARUNCAT PISICILE de la balcon iubitei sale! Fanii, șocați: ”Mizerie umană ce ești!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. E vizată într-un dosar de evaziune fiscală
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Leon Panetta critică deficiențele de securitate în încercarea de asasinare a lui Donald Trump în Pennsylvania
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'