Cele mai bune ULEIURI PENTRU GĂTIT şi cele care trebuie aruncate URGENT din bucătărie

RomaniaTV.net vă prezintă cele mai nesănătoase şi cele mai recomandate uleiuri pentru a face mâncăruri sănătoase şi gustoase. 
Alina Costache
08 nov. 2014, 09:36
Cele mai bune ULEIURI PENTRU GĂTIT şi cele care trebuie aruncate URGENT din bucătărie

Tipuri de ulei recomandate pentru gatit

Regula generala este sa optati pentru uleiul lichid de gatit, o varianta mai buna decat untul sau margarina (surse de grasimi trans, considerate foarte periculoase pentru sanatate). Dar si in randul uleiurilor lichide pentru gatit, se remarca tipuri mai benefice decat altele.

Cum să mănânci cartofi prăjiţi fără să te îngraşi. Trucuri isteţe de pregătire 

Ceea ce face un ulei comestibil sa fie sanatos sau nesanatos este cantitatea si calitatea grasimilor continute. Astfel, cu cat un ulei de gatit contine un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate, cu atat este el mai bun pentru consum (grasimile mononesaturate reduc colesterolul rau LDL din organism). Un alt tip de grasimi pe care cel mai bun ulei pentru gatit le contine sunt cele polinesaturate, asociate cu o mai buna sanatate cardiaca.

Uleiul de masline extravirgin

Pe loc fruntas in lista celor mai sanatoase uleiuri pentru gatit se afla uleiul de masline extravirgin, extrem de bogat in grasimi mononesaturate, cele care scad colesterolul rau si ridica nivelul colesterolul bun HDL in organism.

Mai mult decat atat, uleiul de masline extravirgin furnizeaza si o doza importanta de antioxidanti, numiti polifenoli, care au fost asociati cu o sanatate cardiaca deplina. Uleiul pur de masline (care nu este virgin) nu contine acesti antioxidanti importanti.

Uleiul de masline extravirgin poate asezona legume sotate sau gatite la aburi, poate fi un dressing excelent pentru salate sau folosit in loc de unt, in timpul coacerii.

Uleiul de rapita

Aroma neutra si punctul inalt de ardere (fumegare) transforma uleiul de rapita intr-o optiune excelenta de grasime folosita la gatit, fie ca vorbim despre coacere sau sotare. Punctul de ardere (cand incepe sa emane fum) al unui ulei este criteriul de baza atunci cand alegeti un tip pentru prepararea termica a mancarii.

La punctul de ardere al unui ulei, nutrientii sunt distrusi aproape in totalitate, insa mai exista un pericol ascuns demn de luat in seamna se pot naste compusi chimici care ameninta starea de sanatate. Uleiul de rapita nu are atat de multi antioxidanti precum uleiul de masline extravirgin, insa termenul sau de expirare este cu siguranta mai indelungat.

La fel de important este si faptul ca uleiul de rapita este cea mai bogata sursa de acid afla-linoleic dintre toate tipurile de ulei comestibil, o grasime esentiala omega-3 care protejeaza sanatatea inimii.

Fiind foarte versatil, uleiul de canola poate fi folosit la sotat, prajit, copt si preparare a sosurilor pentru salate.

Alte tipuri de ulei considerate sigure pentru consum sunt

– uleiul de floarea soarelui;
– uleiul din seminte de in;
– uleiul de porumb;
– uleiul de avocado;

Pentru pregatirea dressingurilor pentru salate si sosuri pentru marinarea carnii, se pot folosi tipuri de ulei extrase din seminte si samburi, cu o aroma specifica mai puternica. Printre acestea se numara

– uleiul de migdale;
– uleiul de nuci;
– uleiul din samburi de strugure;
– uleiul din alune;
– uleiul de susan;

Tipuri de ulei pentru gatit nesanatoase

Alte tipuri de ulei folosite la gatit contin un nivel ridicat de grasimi saturate, considerate a fi periculoase pentru sanatate, intrucat conduc la acumularea placii arteriale si la cresterea nivelului de colesterol rau in organism, crescand riscul de boli cardiace. Evitati pe cat posibil urmatoarele uleiuri comestibile, al caror aport de grasimi saturate il depasesc uneori pe cel al carnii grase

– uleiul de cocos;
– uleiul de palmier;
– uleiul de samburi de palmier;
– uleiul de sofranel;

Uleiul din boabe de soia ar trebui sa fie folosit si el cu precautie (se regaseste uneori ca ingredient al uleiurilor vegetale), intrucat contine cantitati mari de acizi grasi omega-6, concurenti ai grasimilor esentiale omega-3 (cele care protejeaza inima si creierul).

Multi nutritionisti sunt de parere ca populatia primeste din dieta obisnuita prea multi acizi grasi omega-6, proveniti din alimentele procesate. Unii specialisti sunt de parere ca aceeasi nutrienti pot fi responsabili si pentru riscul crescut de dependenta de alcool, depresie si multe alte afectiuni ale epocii moderne. Grasimile omega-6 din uleiul din boabe de soia se regasesc in sosurile de salata ambalate, maioneza, biscuiti, anumite tipuri de paine, sosuri de paste si batoanele cu multicereale.

Uleiul de palmier se poate achizitiona ca atare, pentru a fi folosit la gatit sau se poate regasi in multe alimente procesate, in care producatorii au inlocuit uleiurile hidrogenate cu reputatie proasta, cu acest produs exotic. Chiar daca nu contine grasimi trans, uleiul de partial este compus in proportie de 50% din grasimi saturate (2 linguri din acest produs furnizeaza circa 1,5 grame de astfel de grasimi nesanatoase).

Cercetarile recente arata ca acidul palmitic, o grasime saturata gasita in uleiul de palmier (precum si in carnea de vita, unt sau branza), a determinat cobaii de laborator sa dezvolte o rezistenta in fata hormonilor care suprima apetitul alimentar, leptina si insulina, ajungand sa consume mai multa hrana decat in mod obisnuit.

Alternative sanatoase pentru uleiul de gatit

In mod ideal, o dieta echilibrata este cea in care hrana este preparata cu cat mai putin ulei pentru gatit – sau chiar deloc! Exista o serie de alternative prin care puteti evita folosirea acestui produs

– ungeti tava de copt sau tigaia cu spray de gatit, in loc de ulei;
– coaceti alimentele folosind hartie de pergament sau folie de aluminiu pentru pastrarea umiditatii alimentelor;
– folositi supa de pui sau vita pentru prepararea sosurilor;
– preparati legumele si carnea la aburi, in loc sa le prajiti in ulei;
– asezonati salatele si alte preparate cu zeama de lamaie;
– marinati carnea sau gatiti-o cu otet balsamic, in locul uleiului;

Sursa: sfatulmedicului.ro

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România așteptată de milioane de români. Este cea mai scumpă construită în țara noastră
Capital.ro
Călin Georgescu a primit ieri vestea tristă. Nu se mai poate face nimic. E definitiv
Playtech.ro
Documentul obligatoriu pentru stăpânii de câini din România. Puțini știu că riscă amenzi de 1.500 de lei
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Lovitura care îi poate încheia cariera lui Simion. Decizia instanței e clară
Ego.ro
Simona Halep, de nerecunoscut! Momente tande alături de cea mai dragă ființă EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Pensionarii primesc pensiile restante în aprilie. Casa de Pensii a anunțat județul în care seniorii primesc bani în plus
Cancan.ro
Fără pic de RUȘINE! Vedeta care a îndrăznit să iasă în public cu nurii la vedere! Imaginile sunt... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost cea mai talentată: Rămâne vie amintirea rolurilor interpretate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Răsturnare de situație! Nicușor Dan, anunț privind noul premier! Surpriză pentru PSD
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”