CADEREA ZIDULUI BERLINULUI: Potrivit unor documente la care face referire istoricul Wladislaw Subok, în timpul unei reuniuni pe care Mihail Gorbaciov, împreună cu ministrul său de externe Eduard Şevardnadze, a avut-o pe 30 mai 1987 în Berlinul de Est cu liderul est-german Erich Honecker, preşedintele sovietic i-a propus direct acestuia din urmă să ‘deschidă frontierele’, respectiv ‘să deschidă punctele de trecere ale Zidului Berlinului’. Gorbaciov şi-a argumentat sugestia cu efectele propagandistice pozitive pe care o asemenea decizie le-ar fi avut înaintea vizitei preşedintelui american Ronald Reagan în Berlinul de Vest.
Însă Honecker a respins propunerea şi a exclus orice fel de deschidere. ‘Prietenul nostru a avut o reacţie tăioasă în faţa acestei idei’, a consemnat într-o notă unul dintre colaboratorii lui Şevardnadze prezent la discuţie. În opinia istoricului citat, atitudinea refractară a conducerii est-germane era efectul dorinţei disperate de a nu pierde puterea.
Dar la scurt timp, pe 12 iunie în acelaşi an, Reagan avea să rostească în faţa Porţii Brandenburg un discurs în care îi cerea lui Gorbaciov să dărâme Zidul. Numai doi ani mai târziu, pe 18 octombrie 1989, confruntat cu un val de nemulţumire populară şi cu fuga masivă a est-germanilor către Occident, Honecker se vede obligat să-şi dea demisia şi este înlocuit de Egon Krenz, iar Zidul Berlinului urma să cadă peste încă o lună. De altfel, în perioada scursă de la întâlnirea din 1987 şi până la dărâmarea Zidului, disensiunile dintre Gorbaciov şi Honecker au fost explicite şi au grăbit înlăturarea liderului est-german.
Deşi est-germanii nu au aflat nimic din discuţiile purtate între Honecker şi Gorbaciov în 1987, ei au intuit intenţiile liderului URSS, astfel că atunci când acesta a sosit la Berlin, în octombrie 1989, pentru a participa la manifestările dedicate împlinirii a 40 de ani de la crearea Republicii Democrate Germane (RDG), el a fost primit precum un eliberator. Ultimul său mesaj adresat atunci liderilor comunişti est-germani a fost ‘poporul german este cel care trebuie să-şi exprime voinţa’. În 2009, într-o conversaţie cu Hubert Vedrine, fost ministru francez de externe pe vremea preşedintelui Francois Mitterand, Gorbaciov a comparat căderea Zidului Berlinului cu ‘un pom care cade pentru că trunchiul lui este putred’.