Europa loveşte băncile greceşti. BCE nu mai primeşte bonduri elene

Banca Centrală Europeană (BCE) a suspendat temporar eligibilitatea obligaţiunilor Greciei drept colateral pentru împrumuturi. Măsura vine după ce agenţia Standard & Poor's a coborât ratingul suveran al Greciei la "default selectiv", se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul BCE.
Mihai Baniţă
28 feb. 2012, 11:22
Europa loveşte băncile greceşti. BCE nu mai primeşte bonduri elene

Măsura va afecta în principal băncile greceşti şi, într-o anumită măsură, pe cele cipriote, mari deţinătoare de datorie grecească, pe care o folosesc în ultimii doi ani pentru a se refinanţa de la BCE – singura sursă constantă de lichiditate, şi foarte ieftină, de altfel, la doar 1% pe an.

Aceste bănci nu vor putea participa la operaţiune de finanţare pe trei ani ce se va desfăşura mâine cu bondurile greceşti, dar se vor putea împrumuta de urgenţă de la băncile naţionale prin programul ELA. De altfel, acest program a fost folosit intens de băncile comerciale din Irlanda, puternic expuse pe instrumentele financiare ipotecare. Această metodă de finanţare presupune însă riscuri substanţiale pentru băncile centrale naţionale şi pentru întregul eurosistem.

BCE estimează că obligaţiunile Greciei vor deveni din nou eligibile la mijlocul lunii martie, după încheierea schemei de conversie şi activarea programelor de asistenţă pentru statul elen.

Agenţia de rating Standard & Poor’s a retrogradat Grecia de la CC la „selective default”, după ce elenii au introdus elemente noi în legislaţie pentru a realiza restructurarea datoriei, potrivit unui anunţ al firmei. Defaultul selectiv este treapta de dinainte de calificativul default (incapacitate de plată), cel mai prost al scalei de măsurare a ratingului suveran.

Decizia S&P vine ca urmare a schimbului de obligaţiuni propus de Grecia investitorilor privaţi, care nu a fost în totalitate voluntar, şi pentru care s-a apleat la instituirea retroactivă a clauzelor colective de acţiune – cu alte cuvinte, cei care nu au convenit să schimbe de bună voie obligaţiunile greceşti deţinute cu unele noi, operaţiune ce implica o pierdere de peste 70%, au fost siliţi prin schimbarea retroactivă a legislaţiei. Fără o restructurare a datoriei deţinute de privaţi, măsură necesară pentru ca măcar să existe posibilitatea reducerii datoriei Greciei de la 160% din PIB în prezent la 120% din PIB în 2020, statul elen nu ar fi primit bailoutul de 130 miliarde de euro la care guvernele europene s-au angajat în urmă cu două săptămâni. Instituţiile financiare elene ar urma să primească 50 de miliarde de euro pentru recapitalizare.

Mario Draghi, preşedintele BCE, declara la sfârşitul săptămânii trecute într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (publicat în engleză pe site-ul BCE) că dacă Grecia va fi cotată cu default, banca centrală nu mai intenţionează să îi accepte obligaţiunile.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai