„Modificarea Legii Concurenţei este parte a acordului cu Banca Mondială. Nu vor fi schimbări majore. Una dintre ele este că vrem să dăm posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care să stea la baza declanşării investigaţiilor noastre”, a arătat Chiriţoiu.
El a adăugat că o măsură similară este aplicată în Ungaria.
La finele lunii mai, Chiriţoiu declara că angajaţii care aduc dovezi că firmele la care lucrează încalcă legislaţia din domeniul concurenţei ar putea primi drept recompensă o parte din amenzile pe care le plăteşte compania.
”O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenţei este această practică ce am văzut că funcţionează foarte bine în Ungaria. Salariaţii care vin şi arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancţiuni”, a precizat Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigaţie care să se finalizeze cu ajutorul angajaţilor, însă există o investigaţie în curs de derulare unde angajaţii companiei au adus dovezi de încălcare a legii.
Chiriţoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislaţia din domeniul concurenţei ar putea fi scutite de o parte din amendă.
”Vrem să modificăm Legea Concurenţei, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere din amendă. Vrem să facem în aşa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigaţiei, când de regulă firmele află ce amendă primesc”, a spus Chiriţoiu.
El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care ştiu sigur că există dovezi care le incriminează.
O investigaţie a Consiliului Concurenţei durează, în medie, doi ani.
”Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii şi să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ani la etapa de investigaţie”, a adăugat preşedintele Consiliului.