BEC va transmite Preşedinţiei măsurile luate cu privire la votul din străinătate

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ, a declarat luni că va transmite Preşedinţiei măsurile pe care BEC le-a dispus până în prezent cu privire la buna desfăşurare în străinătate a alegerilor prezidenţiale.
Romania TV
10 nov. 2014, 17:49
BEC va transmite Preşedinţiei măsurile luate cu privire la votul din străinătate

BEC a avut pe ordinea de zi a şedinţei de luni analizarea unei adrese formulată de preşedintele Traian Băsescu prin care solicita ca BEC să dispună măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului de vot de către toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate.

„Am decis să preluăm adresa respectivă şi să transmitem preşedinţiei măsurile pe care BEC le-a dispus, adică hotărârile luate de BEC, şi să precizăm care au fost acţiunile – întâlnirea cu MAE, comunicatele de presă emise – şi să înaintăm adresa instituţiei prezidenţiale şi către Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate nr. 48 şi MAE”, a declarat pentru Agerpres Marian Muhuleţ.

BEC informa vineri printr-un comunicat de presă că în conformitate cu dispoziţiile art 12 din legea nr. 370/2014 nu are atribuţii legale cu privire la organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate, acestea fiind în competenţa exclusivă a Ministerului Afacerilor Externe.

În urma şedinţei BEC din 4 noiembrie a fost adoptată o hotărâre privind interpretarea prevederilor art 54 alin. 1 din legea 370/2004 şi o decizie privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale la secţiile de votare din străinătate.

Potrivit deciziei, BEC a decis că formularul declaraţiei pe propria răspundere va fi pus la dispoziţia alegătorului de către preşedinte sau un membru al biroului electoral al secţiei de votare, alegătorii având posibilitatea să utilizeze acest formular afişat pe site-ul BEC – www.bec2014.ro şi al MAE – www.mae.ro.

Decizia BEC prevede că formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secţiei de votare, urmând ca semnarea şi datarea acestui document să se facă numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.

În document se mai arată că în cel mult cinci zile de la data emiterii deciziei, în situaţia în care biroul electoral al secţiei de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri prevăzut de lege, preşedintele Biroului electoral pentru secţia de votare din străinătate va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.

În hotărâre, BEC explica faptul că sintagma ‘aceleaşi liste de alegători de la primul tur’ se referă la secţiile de votare din ţară, unde procesul electoral se desfăşoară pe baza listelor electorale permanente, spre deosebire de procesul electoral din străinătate, care se derulează pe baza tabelelor electorale.

‘În interpretarea dispoziţiilor art. 54 alin. (1) din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, care prevăd că al doilea tur de scrutin are loc în condiţiile art. 81 alin. (3) din Constituţia României, republicată, în termenul prevăzut de lege ‘în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur’, sintagma ‘aceleaşi liste de alegători de la primul tur’ se referă la secţiile de votare din ţară, unde procesul electoral se desfăşoară pe baza listelor electorale permanente în sensul celor prevăzute de art. 2 alin. (1) lit. c) din legea 370/2004, spre deosebire de procesul electoral din străinătate care se derulează pe baza tabelelor electorale prevăzute de art. 9 alin (1) din acelaşi act normativ’, se arată în hotărârea publicată pe site-ul BEC.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!