Enel ar putea renunţa la vânzarea subsidiarelor din România şi Slovacia

Grupul italian de utilităţi Enel şi-ar putea păstra subsidiarele din România şi Slovacia dacă va reuşi să obţină suficiente fonduri din alte tranzacţii pentru a-şi reduce datoria, chiar dacă a primit câteva oferte iniţiale pentru aceste active, a afirmat Luca d'Agnese, şeful operaţiunilor Enel din Europa de Est, într-un interviu acordat 'Wall Street Journal'.
Alina Costache
11 nov. 2014, 13:50
Enel ar putea renunţa la vânzarea subsidiarelor din România şi Slovacia

Enel şi-ar putea păstra subsidiarele din România şi Slovacia dacă va reuşi să obţină suficiente fonduri din alte tranzacţii pentru a-şi reduce datoria, chiar dacă a primit câteva oferte iniţiale pentru aceste active.

Compania italiană a anunţat, în luna iulie a acestui an, că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele de producţie de energie în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. Enel speră să obţină 4,4 miliarde de euro în acest an pentru a-şi reduce datoria.

Luca d’Agnese a afirmat într-un interviu că firma a primit ‘câteva’ oferte non-angajante pentru activele din România, inclusiv de la companiile controlate de state Electrica şi NuclearElectrica. Activele sunt evaluate la 850 milioane de euro (1,06 miliarde de dolari), conform analiştilor de la Societe Generale.

De asemenea, Enel a primit mai mult de cinci acorduri care nu au fost dezvăluite, de la potenţiali ofertanţi pentru participaţia de 66% în Slovenske Elektrarne şi se aşteaptă la mai multe oferte. Termenul limită pentru ofertele non-angajante este 30 noiembrie.

Încă nu se cunoaşte cât ar putea obţine Enel din vânzarea participaţiei deţinute la Slovenske Elektrarne deoarece procesul a fost complicat de extinderea centralei nucleare de la Mochovce, ale cărei costuri au fost depăşite iar punerea în fabricaţie a fost mult întârziată. Iniţial proiectul ar fi trebui să coste 2,8 miliarde de euro dar acum va costa până la 4,8 miliarde de euro, a anunţat Enel. Săptămâna aceasta ar trebui să se ajungă la un acord revizuit asupra bugetului pentru centrală iar reactoarele ar urma să fie puse în funcţiune în 2017 şi 2018, cu patru ani mai târziu decât se estima iniţial.

Pe de altă parte, Enel vrea să obţină luna aceasta 2,5-3 miliarde de euro din vânzarea pe bursă a unei participaţii de 17- 22% în compania spaniolă de utilităţi Endesa. Dacă tranzacţia se va finaliza, Enel ar putea avea nevoie să vândă doar activele din România pentru a obţine restul fondurilor necesare pentru a-şi reduce datoria, a explicat Luca d’Agnese.
Enel este deţinută în proporţie de 31,2% de statul italian. Prin deţinerea companiei Endesa, Enel are de asemenea o poziţie de lider pe piaţa electricităţii din Spania şi America Latină. Compania este prezentă şi în Rusia, Europa Centrală şi de Est.

‘Ideea a fost să se creeze multiple opţiuni astfel încât compania să nu fie niciodată pusă la colţ. Nu trebuie să vindem la orice preţ’, a afirmat şeful operaţiunilor Enel din Europa de Est.

Enel, cea mai îndatorată companie de utilităţi din Europa, intenţionează să vândă până la sfârşitul lui 2014 active de peste patru miliard de euro (cinci miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria.

Guvernul României, care consideră distribuţia energiei un sector strategic, a anunţat recent că este interesat de activele Enel din România, unde compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'