Enel ar putea renunţa la vânzarea subsidiarelor din România şi Slovacia

Grupul italian de utilităţi Enel şi-ar putea păstra subsidiarele din România şi Slovacia dacă va reuşi să obţină suficiente fonduri din alte tranzacţii pentru a-şi reduce datoria, chiar dacă a primit câteva oferte iniţiale pentru aceste active, a afirmat Luca d'Agnese, şeful operaţiunilor Enel din Europa de Est, într-un interviu acordat 'Wall Street Journal'.
Alina Costache
11 nov. 2014, 13:50
Enel ar putea renunţa la vânzarea subsidiarelor din România şi Slovacia

Enel şi-ar putea păstra subsidiarele din România şi Slovacia dacă va reuşi să obţină suficiente fonduri din alte tranzacţii pentru a-şi reduce datoria, chiar dacă a primit câteva oferte iniţiale pentru aceste active.

Compania italiană a anunţat, în luna iulie a acestui an, că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele de producţie de energie în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. Enel speră să obţină 4,4 miliarde de euro în acest an pentru a-şi reduce datoria.

Luca d’Agnese a afirmat într-un interviu că firma a primit ‘câteva’ oferte non-angajante pentru activele din România, inclusiv de la companiile controlate de state Electrica şi NuclearElectrica. Activele sunt evaluate la 850 milioane de euro (1,06 miliarde de dolari), conform analiştilor de la Societe Generale.

De asemenea, Enel a primit mai mult de cinci acorduri care nu au fost dezvăluite, de la potenţiali ofertanţi pentru participaţia de 66% în Slovenske Elektrarne şi se aşteaptă la mai multe oferte. Termenul limită pentru ofertele non-angajante este 30 noiembrie.

Încă nu se cunoaşte cât ar putea obţine Enel din vânzarea participaţiei deţinute la Slovenske Elektrarne deoarece procesul a fost complicat de extinderea centralei nucleare de la Mochovce, ale cărei costuri au fost depăşite iar punerea în fabricaţie a fost mult întârziată. Iniţial proiectul ar fi trebui să coste 2,8 miliarde de euro dar acum va costa până la 4,8 miliarde de euro, a anunţat Enel. Săptămâna aceasta ar trebui să se ajungă la un acord revizuit asupra bugetului pentru centrală iar reactoarele ar urma să fie puse în funcţiune în 2017 şi 2018, cu patru ani mai târziu decât se estima iniţial.

Pe de altă parte, Enel vrea să obţină luna aceasta 2,5-3 miliarde de euro din vânzarea pe bursă a unei participaţii de 17- 22% în compania spaniolă de utilităţi Endesa. Dacă tranzacţia se va finaliza, Enel ar putea avea nevoie să vândă doar activele din România pentru a obţine restul fondurilor necesare pentru a-şi reduce datoria, a explicat Luca d’Agnese.
Enel este deţinută în proporţie de 31,2% de statul italian. Prin deţinerea companiei Endesa, Enel are de asemenea o poziţie de lider pe piaţa electricităţii din Spania şi America Latină. Compania este prezentă şi în Rusia, Europa Centrală şi de Est.

‘Ideea a fost să se creeze multiple opţiuni astfel încât compania să nu fie niciodată pusă la colţ. Nu trebuie să vindem la orice preţ’, a afirmat şeful operaţiunilor Enel din Europa de Est.

Enel, cea mai îndatorată companie de utilităţi din Europa, intenţionează să vândă până la sfârşitul lui 2014 active de peste patru miliard de euro (cinci miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria.

Guvernul României, care consideră distribuţia energiei un sector strategic, a anunţat recent că este interesat de activele Enel din România, unde compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri