Rinoreea, cum este denumită în termen medical curgerea nasului, este o condiţie în care cavitatea nazală este umplută excesiv cu secreţii fluide de mucus, scrie decopera.ro. Este un simtom tipic nu numai în cazuri de răceală ci şi în alergii, plâns, expunere la frig sau folosirea unor medicamente precum metadona.
Citeşte şi Meniu anti-răceală: Ce trebuie să mănânci ca să te refaci rapid
Curgerea nasului este provocată de un exces de mucus secretat de membrana care căptuşeşte cavităţile nazale. În anumite condiţii, cum sunt infecţiile virale caracteristice anotimpului rece, aceste membrane secretă mai mult mucus decât poate fi procesat de organism, provocând umplerea cavităţilor nazale. Odată ce acestea se umplu, căile aeriene nazale sunt blocate, ceea ce provoacă respiraţie dificilă prin intermediul nasului.
Citeşte şi De ce ai nevoie de USTUROI pentru viaţă şi sănătate
Rinoreea provocată de răcelile de sezon apare în urma unei combinaţii termodinamice dintre reacţiile naturale ale organismului în faţa stimulilor temperaturilor scăzute.
Astfel, unul dintre scopurile mucusului nazal este acela de a încălzi aerul rece inhalat până la temperatura corpului, odată ce acesta urmează să intre în plămâni. Pentru ca aceasta să se întâmple, cavităţile nazale trebuie să fie constant umezite de mucus. În timpul răcelilor de sezon, mucusul de pe căile nazale tinde să se usuce din cauza febrei organismului, ceea ce înseamnă că stratul secretor de mucus trebuie să producă mai multe secreţii pentru a păstra cavitatea nazală umedă. În această situaţie cantitatea de mucus excesivă curge pe nări şi astfel ne curge nasul când suntem răciţi.