La sfârșitul lunii octombrie, premierul Victor Ponta și reprezentanții sindicatelor din educație (FSLI, Spiru Haret, Alma Mater şi Consiliul Naţional al Rectorilor) au semnat un acord cu angajamente și ținte clare ȋn vederea susținerii educației. Astfel, unul dintre obiectivele acordului prevede transformara sistemul educațional ȋntr-un sector strategic de care depinde evoluția economiei românești. De asemenea, prin acord se prevede o corelare a educației cu piața muncii și, nu ȋn ultimul rând, creșterea salarială a personalului din educație cu 30% până ȋn 2017.
Tot la capitolul financiar, acordul face referire și la suma de 150 de euro acordată profesorilor pentru dezvoltarea carierei didactice. Măsura se afla deja ȋn vigoare, ȋnsă noutatea o reprezintă majorarea sumei de la 100 de euro la 150 de euro. Astfel, prin această măsură se urmărește stimularea achiziționării de cărți sau de programe educaționale pe suport electronic, necesare ȋmbunătățirii calității activității didactice, ȋn ȋnvățământul preuniversitar.
Chiar dacă mai sunt multe de făcut ȋn acest domeniu, de remarcat este faptul că sistemul educațional se află pe o direcție corectă. De exemplu, bugetul educației a avut ȋn 2013, comparativ cu 2012, cea mai mare rată de creștere din Uniunea Europeană, de 6,4%. Iar ȋn 2014, educația a primit 13% din bugetul național, adică peste 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult față de 2013. De asemenea, rectificarea din septembrie a fost pozitivă, educația a beneficiat de o creștere de peste 350 de milioane de lei.