Poziţia premierului Viktor Orban referitoare la nevoia regândirii sancţiunilor şi apropierea crescândă a ţării sale faţă de Moscova în domeniul politicii energetice au suscitat îngrijorări legate de posibila intrare a Budapestei în orbita de influenţă a Moscovei. Ungaria este dependentă masiv de importurile de energie din Rusia.
În context, ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat la Berlin că Budapesta îşi doreşte o relaţie ‘balansată, sănătoasă şi pragmatică’ cu Moscova, apărând în acelaşi timp suveranitatea Ucrainei.
Citeşte şi Uniunea Europeană NU mai dă SANCŢIUNI economice Rusiei
‘I-am transmis ministrului german de externe că Ungaria va fi întotdeauna loială deciziilor pe care Europa le ia împreună – şi este şi cazul Ucrainei’, a explicat el într-o conferinţă de presă comună cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier. ‘I-am cerut de asemenea să înţeleagă că securitatea energetică a Europei Centrale se află într-o situaţie precară’, a adăugat Szijjarto, adăugând că Ungaria a trebuit să îşi diversifice livrările de gaze naturale şi are nevoie de sprijinul UE pentru a-şi îmbunătăţi infrastructura transportului de gaz.
Ungaria sprijină proiectul de gazoduct al Gazprom menit să transporte gaz rusesc către Europa, despre care UE consideră că îi subminează aspiraţiile în vederea reducerii dependenţei faţă de energia rusească. De asemenea, Ungaria a sistat livrările de gaze naturale către Ucraina şi vrea să vândă Rusiei activele pe care le deţine în compania energetică croată INA.