„Sunt avansate pregătirile de instalare a unui spital, un spital care va reprezenta până la urmă o secţie exterioară a Institutului Matei Balş şi a Spitalului Militar Central pentru că el este operat de către Ministerul Apărării Naţionale. Un spital care să prevină introducerea unui eventual pacient suspect în circuitul general. Este vorba de un spital de campanie care trebuie instalat, este amenajată locaţia, iar în această perioadă se lucrează la instalarea acestui spital. Spitalul este amplasat în zona de nord a Capitalei, există posibilitatea accesului foarte rapid şi uşor de la aeroport (n.r. Henri Coandă). Se ştie că principala poartă de intrare a cazurilor suspecte sunt aeroporturile internaţionale, iar Otopeni este principala poartă de acces în ceea ce priveşte zborurile internaţionale. Din fericire, noi nu avem zboruri directe cu zona afectată, ceea ce scade foarte mult riscul de apariţie a unui caz în România„, a declarat consilierul ministrului Sănătăţii dr. Alexandru Rafila.
El a precizat că spitalul va fi păzit, întrucât nu este o unitate medicală care va trata pacienţi cu boli obişnuite.
„Este vorba de un spital care aparţine MApN, fiind vorba de un obiectiv militar este păzit. Nu este un spital pentru circuitul civil, nu tratează pacienţi cu boli obişnuite, este doar în rezervă pentru tratarea unui astfel de caz. Este vorba despre un spital tip container, containere care au facilităţi de comunicare între ele. Sunt alimentate cu energie electrică, cu apă, au facilităţi pentru decontaminarea materialului infecţios şi pentru decontaminarea personalului care va lucra„, a explicat Rafila.
Potrivit acestuia, în următoarea perioadă personalul care va fi desemnat să lucreze în acest spital va urma sesiuni de instruire.
„Este foarte important ca personalul medical să facă o pregătire specializată care să permită îngrijirea pacientului, iar pe de alt parte să prevină transmiterea inclusiv la personalul medical. De asemenea, un lucru care este extrem de important este echipamentul individual de protecţie care trebuie asigurat pentru personal pe de o parte şi ceea ce este extrem de delicat este îmbrăcarea şi mai ales dezbrăcarea acestui tip de echipamente„, a susţinut medicul.
Rafila a precizat că transportul acestor pacienţi se face prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă de achiziţia echipamentelor dedicate acestui tip de transport.
„În fiecare judeţ există câte o ambulanţă desemnată pentru transportul unui caz suspect. Vor exista ambulanţe de la SMURD sau de la Serviciul de Ambulanţă care vor fi echipate corespunzător cu nişte cabine speciale care previn contaminarea personalului însoţitor„, a mai declarat consilierul. Potrivit acestuia, distanţa de la aeroport până la noul spital va fi parcursă în maxim 30 de minute.
La rândul său, reprezentantul OMS pentru România Victor Olsavszky a afirmat că în total sunt 14.098 de cazuri de Ebola înregistrate în lume şi 5.160 de decese. Potrivit acestuia, o veste bună pare a fi faptul că, în comparaţie cu evoluţia săptămânilor trecute, se pare că numărul de cazuri noi este în scădere, la fel şi numărul deceselor.
„Există suspiciunea şi se pare că se confirmă că este vorba de un iceberg, de fapt sunt foarte mulţi care nu sunt diagnosticaţi. Pur şi simplu scapă oricărui sistem de control, nu pot fi urmăriţi. Pe lângă această veste bună totuşi există o serie de îngrijorări printre care faptul ca au apărut patru cazuri în Mali, ţară neafectată până acum”, a spus reprezentantul OMS.
El a precizat că în Europa doar doi pacienţi mai sunt internaţi şi trataţi în spitale.
CITEŞTE ŞI: Informaţie ALARMANTĂ. Numărul cazurilor de EBOLA a trecut de 5.000