„Prin experienţele mele de viaţă (…) sigur că împărtăşesc, mai degrabă, ideile (…) unui echilibru social. Nu mai există stânga şi dreapta, aşa cum erau ele în urmă cu zeci de ani, ci ideea dacă crezi că într-o ţară trebuie să se aplice legea junglei (…) sau dacă obligaţia noastră este să îmblânzim această lege a junglei. Să stimulăm, pe de o parte, pe cei mai dotaţi, pe cei mai competitivi, dar să nu lăsăm niciodată pe cineva în urmă. Şi să încerci să înţelegi că orice om, orice bătrân care nu poate să trăiască din pensie, orice copil care nu are bani să meargă la şcoală, orice om obişnuit care nu se poate duce într-un spital reprezintă o problemă pentru noi toţi. (…) Din acest punct de vedere, sunt un om de centru-stânga”, a declarat Ponta, la Antena 3.
El a adăugat că vederile sale de centru-stânga nu l-au împiedicat să promoveze, în calitate de prim-ministru, o serie de măsuri economice pe care le-a calificat ca fiind de dreapta.
„Din punct de vedere economic, ca prim-ministru am fost foarte de dreapta. E un lucru pe care îl spun şi criticii mei în materie economică. Guvernul Ponta a luat cele mai de dreapta măsuri – reducerea CAS, păstrarea cotei unice, scutirea de impozit a profitului reinvestit”, a afirmat premierul.
În opinia sa, cea mai bună soluţie pentru România este găsirea unui echilibru între politicile de tip social-democrat şi cele de tip liberal.
„Eu cred că România are nevoie de echilibru, motiv pentru care, atunci când am luat decizia şi am propus ca domnul Tăriceanu să fie prim-ministru, am făcut-o tot din credinţa mea că România nu se poate împărţi doar în stânga sau doar în dreapta. (…) Deci eu cred că România are nevoie de echilibru, are nevoie de un preşedinte care nu priveşte dreapta, stânga, bătrâni, tineri, cei din ţară, cei din afară (…) şi de un echilibru politic care, printr-un prim-ministru liberal şi un preşedinte social-democrat, (…) ne va asigura că ceea ce e bun din stânga şi ceea ce e bun din dreapta pot fi folosite în guvernarea ţării”, a spus Victor Ponta.