SURPRIZĂ: România pune condiţii Serbiei pentru aderarea la UE

Ministerul Afacerilor Externe consideră că drepturile românilor din Serbia nu sunt respectate şi cere rezolvarea problemelor din Timoc. Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, România ar fi blocat, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.
Romania TV
28 feb. 2012, 17:07
SURPRIZĂ: România pune condiţii Serbiei pentru aderarea la UE

România a pus mai multe condiţii cu privire la aderarea Serbiei la UE, legate, în principiu, de protejarea românilor de pe teritoriul sârb.

Preşedintele Serbiei consideră că cerinţele României privind minorităţile încalcă standardele UE

 

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat marţi, într-o intervenţie telefonică la România TV, că nu s-a pus problema blocării candidaturii Serbiei la UE, dar că au fost într-adevăr discuţii cu privire la statutul minorităţilor.

Nu se pune problema unei blocări, deja s-a luat decizia recomandare a statutului de membru al Serbiei la UE. Am avut o discuţie destul de prelungită pentru că aşa cum România a fost supusa unei monitorizări la aderare, e normal ca orice candidat să facă dovada că respectă standardele şi valorile. Urmează ca între România şi Serbia să fie semnat un tratat pentru protecţia minorităţilor, dar şi comisia se va implica cu o monitorizare pe parcursul lui 2012„, a explicat ministrul de Externe.

În esenţă, e vorba de valorile europene pe domeniul minorităţilor. N-am făcut decât să tratăm cu seriozitate criteriile cu privire la minorităţi. A fost o poziţie de substanţă şi celelalte state trebuie să se obişnuiască cu o Românie mai activă şi mai implicată. Nu e vorba numai de interes naţional, este şi o valoare europeană„, a mai declarat Diaconescu.

„Partenerii noştri au luat o decizie corespunzătoare. Urmează ca în zilele următoare să aibă loc consultările necesare, o serie de clarificări şi şefii de stat să decidă începerea negocierilor. Nu ne-am pus problema de a sancţiona un alt stat. Discutăm  de garanţii suplimentare, intenţia dovedită a statului sârb de a respecta statutul minorităţilor”, a concluzionat acesta.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, marţi, că Serbia merită statutul de ţară candidată şi a precizat că există deja o majoritate de state membre UE care sunt în favoarea adoptării unei astfel de decizii.

„Suntem foarte aproape de a avea veşti bune. Marea majoritate a statelor membre sunt în favoarea acordării statutului de ţară candidată Serbiei. Dacă nu va fi adoptată o decizie astăzi, ne aşteptăm ca ea să fie luată la următorul Consiliu European”, a spus Barroso.

Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc „discuţii” zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă.

„Dar s-a degajat totuşi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului”, adaugă ministrul danez.

România exercită presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor români, explică un diplomat, catalogând drept „o surpriză” opoziţia Bucureştiului.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!