Mesajele mute ale corpului tău. Află ce spun cuvintele nerostite de la ucenicul unui fost agent FBI

Hainele, bijuteriile, mişcările corpului, atingerile, expresia feţei sau strângerea de mână sunt doar câteva modalităţi prin care oamenii pot transmite sau pot recepţiona mesaje nerostite. Psiho-sociologul Mihaela Stroe, omul pregătit de un fost agent FBI, spune că citirea semnalelor transmise de corp este o abilitate de supravieţuire. Această modalitate de transmitere a informaţiilor se numeşte comunicare nonverbală.
Roxana Gagiu
29 feb. 2012, 06:12
Mesajele mute ale corpului tău. Află ce spun cuvintele nerostite de la ucenicul unui fost agent FBI

Comunicarea nonverbală este o modalitate de a transmite informaţii, la fel ca şi cuvintele, doar că se realizează prin intermediul gesturilor, expresiilor faciale, atingerilor, contactului vizual, mişcărilor corpului, utilizării spaţiului, posturii, artefactelor (haine, bijuterii, stilul părului, tatuaje etc), tonului, timbrului şi volumul vocii, dar şi utilizării timpului.

Comunicarea nonverbală înseamnă tot ceea ce transmitem prin intermediul corpului nostru, fără cuvinte. Mesajele mute ale corpului uman. Postura corpului este definitorie pentru toate mesajele şi situaţiile. Indiferent dacă eşti la un interviu de angajare, negociere, vânzare, vorbit în public, politică. Postura corpului transmite cel mai bine starea ta interioară„, a explicat Mihaela Stroe, psiho-sociolog care l-a avut ca mentor pe Joe Navarro, fost agent FBI în divizia de analiză comportamentală şi profesor la Academia FBI .

Psiho-sociologul a dat şi câteva exemple pentru a înţelege ce înseamnă aceste mesaje nerostite. Spre exemplu, umerii lăsaţi şi capul plecat au semnificaţii diferite în funcţie de context. Într-un interviu de angajare înseamnă că persoana nu are încredere în sine şi este foarte umilă. În acelaşi context capul sus şi umerii drepţi îţi arată că persoana este conştientă de propria valoare.

Braţele încrucişate la piept au la fel semnificaţii diferite: fie arată că suntem închişi în acel context de comunicare, fie că ne este frig şi dorim să ne încălzim. Contextul determină semnificaţiile mesajelor corpului. Nu există o singură semnificaţie a unui gest, ci multiple.

Strângerea de mână este primul contact fizic între doi oameni şi are un impact imens asupra comunicării între doi oameni. Există mai multe tipuri de strângeri de mână şi depinde de fiecare dintre noi să folosească acea strângere de mână care îl avantajează în acea situaţie.

Privitul în ochi este extrem de folositor indiferent de context. Românii nu prea îl folosesc, însă în alte ţări este extrem de popular.

Există numeroase alte semnale, fie că sunt transmise de cap, mâini, degete, umeri, picioare.

Conform studiilor, picioarele sunt cele mai sincere părţi ale corpului, pe care ar trebui să le credem întotdeauna, când vedem o discordanţă între ceea ce spune persoana şi ce arată. Picioarele vesele, când se mişcă într-o parte şi în alta sau ţopăie, pot însemna în context nerăbdare sau încredere sporită dacă persoana simte că primeşte ce a dorit. Avem tendinţa naturală să ne întoarcem cu picioarele când ne place ceva sau să ne îndepărtam când nu ne este agreabil ceva. Pentru mine, să ştii să citeşti semnalele transmise de corp este o abilitate de supravieţuire. La tot trebuie să fim atenţi. Inteligenţa nonverbală este în interiorul nostru. Trebuie doar să o exersăm zi de zi„, a spus Mihaela Stroe.

De asemenea, psiho-sociologul a explicat că practic, trebuie să ne uităm la mesajele capului, umerilor, mâinilor, trunchiului şi picioarelor. „De cele mai multe ori vedem semnale nonverbale şi nu le dăm importanţă. Doar când suntem în situaţii extreme începem să le acordam importanţă. Corpul vorbeşte primul”.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Plaja celebră unde primești amendă dacă îți rezervi loc înainte de ora 9. Puțini turiști știu de această regulă
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!