Prin aceste reforme, premierul Matteo Renzi are în vedere să acorde companiilor posibilitatea de a angaja şi de a concedia angajaţii mai uşor, dar promite de asemenea o asistenţă mai generoasă pentru şomaj. Guvernul său a propus şi o serie de reforme în sectorul educaţional, dar unii consideră că acestea sunt orientate mai mult către obţinerea de beneficii economice.
Manifestaţiile au fost îndreptate şi împotriva Troicii europene (UE-BCE-FMI), iar la Roma protestatarii au aruncat cu ouă şi vopsea în clădirea ambasadei Germaniei. Ouă şi fumigene au fost aruncate şi asupra sediilor ministerelor Economiei şi Finanţelor, iar un mic grup a escaladat o schelă instalată pentru restaurarea Coloseumului şi a instalat o pancartă de protest pe monument.
În oraşele Milano, Padova şi Torino s-au înregistrat confruntări cu forţele de ordine, în timp ce la Napoli şi Genova protestele au condus la blocarea principalelor artere rutiere, potrivit Agerpres.
De asemenea, o grevă naţională în sectorul transporturilor a afectat transportul public local, cel feroviar şi aerian.
Dar în pofida opoziţiei sindicatelor şi a aripii de stânga din formaţiunea sa, Partidul Democrat, premierul Renzi se arată hotărât să adopte reformele promise şi a declarat vineri cotidianului La Stampa că doreşte ca legea ce cuprinde iniţiativele sale să intre în vigoare la 1 ianuarie, declarându-se totodată pregătit să ceară parlamentului un vot de încredere pe această chestiune.
Protestele de vineri au coincis cu publicarea ultimelor date oficiale care arată că economia Italiei s-a contractat şi în al treilea trimestru al anului în curs, prelungind astfel perioada de recesiune.