Mulţi politicieni francezi îl susţin pe preşedintele rus şi politica sa. În pofida relaţiilor complicate pe care acesta le are cu Occidentul, Putin are în Franţa toţi mai mulţi prieteni, constată publicaţia franceză.
Situaţia din Crimeea şi sancţiunile antiruseşti au devenit pentru Moscova o bună posibilitate de a evalua numărul de adepţi ai lui Putin în Franţa. Printre aceştia se numără politicienii francezi de stânga Jean-Pierre Chevenemant şi Jaques-Luc Melenchon, politicienii de dreapta Francois Fillon şi Philippe de Villiers, precum şi liderul partidului ‘Frontul Naţional’, Marine Le Pen, precizează cotidianul citat, potrivit Agerpres.
Potrivit Le Monde, în rândul susţinătorilor preşedintelui rus ar putea fi inclus acum şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, care imediat după ce a fost ales declara că ‘nu ar da mâna cu Vladimir Putin’, dar care după conflictul ruso-georgian şi-a schimbat atitudinea şi s-a apropiat de preşedintele rus.
Val de rusofilie în Franţa
Valul de rusofilie a început în Franţa după intervenţia trupelor americane în Irak în 2003, intervenţie criticată la unison de Paris şi Moscova. Potrivit cotidianului francez, susţinătorii politicii lui De Gaulle şi Mitterand şi-au menţinut atitudinea de neîncredere faţă de Alianţa Nord-Atlantică şi sunt convinşi de existenţa unui plan american de contracarare a superputerii ruse.
Politicienii proruşi din Franţa l-au văzut pe Putin în acţiune în timpul revoluţiei din Maidan (Kiev) şi s-au grăbit să-şi exprime sprijinul pentru preşedintele rus, notează Le Monde. ‘Sunt extrem de revoltat de atitudinea SUA, care susţin revolte în întreaga lume, mai ales atunci când chiar SUA le provoacă’, a declarat preşedintele onorific al ‘Frontului Naţional’ francez, Jean-Marie Le Pen, după referendumul din Crimeea. La rândul său, Marine Le Pen a declarat că îl admiră pe preşedintele rus, care ‘acţionează în interesele ţării şi naţiunii sale’.
Astfel, Rusia se poate baza în Franţa pe sprijinul urmaşilor lui De Gaulle şi Mitterand, care au încercat întotdeauna să păstreze echilibrul în relaţiile dintre Europa şi Rusia. ‘Prin comenzi în valoare de 15 miliarde de euro la producătorii noştri, Rusia reprezintă o garanţie pentru creşterea (economică) a Europei. Trebuie să întărim parteneriatul nostru strategic’, a declarat Jean-Pierre Chevenemant, fost ministru al apărării în timpul lui Francois Mitterand.