”Informaţiile NATO şi din alte surse indică o concentrare militară în interiorul Ucrainei, dar şi de partea rusă a graniţei. Aceasta este o concentrare militară gravă şi cerem Rusiei să îşi retragă trupele şi să contribuie la un acord de pace. Rusia are de optat: ea poate participa la o soluţie de pace negociată sau poate continua pe calea care va duce la izolarea sa”, a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai apărării.
Rusia a respins din nou luni, prin intermediul Ministerului său de Externe, informaţiile NATO legate de intrarea unor convoaie militare ruse în estul Ucrainei, pe care le-a calificat drept ‘elucubraţii’, acuzând la rândul său Alianţa Nord-Atlantică de provocarea unor ‘sentimente antiruse’ pentru a justifica prezenţa sa crescândă la graniţele Rusiei.
Citeşte şi Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski: Îmi este FRICĂ de o ASTFEL de RUSIE
Într-un comunicat în care îi recomandă noului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, ‘să nu atingă nivelul de rusofobie agresivă’ al predecesorului său Anders Fogh Rasmussen, diplomaţia de la Moscova acuză Alianţa de răspândirea unor ‘elucubraţii’ privind presupusul sprijin al Rusiei pentru rebelii din estul Ucrainei în loc de a căuta o soluţie diplomatică la conflictul ucrainean.
O declaraţie similară a fost făcută săptămâna trecută de Ministerul rus al Apărării, după ce generalul Philip Breedlove, şeful Comandamentului european al armatei SUA şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică a observat intrarea în Ucraina a unor convoaie cu echipamente militare ruse, între care tancuri, artilerie şi trupe combatante.
Aceste acuzaţii ”constante” asupra prezenţei militare ruse în Ucraina sunt ”nefondate”, întrucât ele ”nu au fost şi nu sunt susţinute de niciun fel de fapte”, susţinea generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.