Klaus Iohannis, interviu pentru Deutsche Welle: Mobilizarea la vot, una istorică. A fost impresionant

Klaus Iohannis, preşedintele ales, a declarat, într-un interviu acordat ediției online Deutsche Welle, că mobilizarea populației la alegerile prezidenţiale de duminică, în turul al doilea, a fost una istorică.
Iulian Tudor
19 nov. 2014, 08:52
Klaus Iohannis, interviu pentru Deutsche Welle: Mobilizarea la vot, una istorică. A fost impresionant

Klaus Iohannis a precizat că, prin votul de duminică, au fost depășite toate prejudecățile legate de modul în care arată și se face politică în România”.

„Cred că istorică este în primul rând mobilizarea oamenilor care s-au prezentat în număr neașteptat de mare la urne. Întreaga lume a putut vedea cum arată devotamentul pentru democrație și libertate al cetățenilor români. A fost impresionant. În al doilea rând, cred că am spart multe tipare și prejudecăți despre cum se face politică și ce este posibil în România. Iar oamenii au înțeles acest lucru, iar votul lor și mai ales prezența masivă la urne ne-au dat tuturor un semnal clar: românii doresc o schimbare profundă a modului în care se face politică în România”, a spus Iohannis.

Preşedintele ales a arătat că va respecta promisiunile făcute în campanie și va continua să lupte împotriva corupției.

„Concret, viziunea mea este cea a unei Românii puternice și prospere, în care fiecare ne facem treaba, în care proiectele începute sunt duse la bun sfârșit, în care legea este lege pentru toți, în care politicienii și instituțiile servesc cetățenii și lucrând împreună facem ca România să arate așa cum ne dorim. Am propus în programul prezidențial cu care am candidat 11 teme pe care este necesar să creăm consens la nivelul societății și mediului politic, începând cu viziunea asupra marilor sisteme publice – sănătate, educație, pensii, dar și domeniul economic.

Părinţii lui Klaus Iohannis, primele declaraţii în presa germană despre noul preşedinte al României

Cred că președintele are un rol esențial în a garanta statul de drept și independența justiției, inclusiv continuarea luptei anticorupție. Acestea sunt chestiuni esențiale, importante pentru democrația din România și trebuie înțelese de toate guvernele și de toate partidele. Indiferent cine deține la un moment dat majoritatea parlamentară pe aceste teme este necesar un consens politic, nu doar la nivel declarativ, ci și în fapte.

La prima intervenție publică pe care am avut-o după ziua alegerilor m-am exprimat foarte clar în acest sens și am cerut partidelor politice să demonstreze că au înțeles semnificația reală a votului din 16 noiembrie prin câteva decizii foarte clare: respingerea definitivă a legii care ar fi permis amnistia și grațierea persoanelor vinovate de fapte de corupție, ridicarea imunității și încuviințarea cererilor făcute de justiție care vizează parlamentari. Deja s-a întâmplat acest lucru, în decurs de doar două zile. Deci, se poate. Președintele poate fi cel care generează consens pe teme majore”, a spus Iohannis.

În ceea ce priveşte situația din Ucraina, liberalul a spus că va urmări şi consolida, ca președinte, direcția actuală a politicii externe.

Ca Președinte al României voi urma și consolida direcțiile majore de politică externă existente astăzi: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, rolul și locul României în NATO, rolul și locul României în Uniunea Europeană. Iar în contextul geopolitic complicat în care ne aflăm, România trebuie să se comporte ca un partener serios, de încredere, pe care aliații pot conta”, a declarat Iohannis. 

KLAUS IOHANNIS: „PNL va prelua puterea în 2015 sau cel mai târziu în 2016”

Iohannis a vorbit şi despre relațiile cu Germania: „Eu cred că și relațiile României cu Germania pot intra într-o nouă etapă, în mod particular, dar nu numai cele cu Germania. Cred că în general România trebuie să treacă la un nou nivel în interiorul Uniunii Europene. România poate și trebuie să devină un partener mai profilat în organismele din care face parte și să-și valorifice mai bine oportunitățile pe care le are ca țară.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ideea inedită a unui român pentru o vacanță ieftină în Grecia. Postarea lui a generat mari controverse
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Renault, ofertă pentru soții care divorțează. Își pot primii banii pe mașină înapoi
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Român arestat în Italia cu 2 kilograme de cocaină după o urmărire spectaculoasă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!