„De data aceasta, sunt de acord cu atitudinea Guvernului şi a ministrului de externe. Serbia ne-a tot dus cu vorba. Numai în urmă cu 2-3 săptămâni au acceptat o propunere de consulat într-o zonă locuită şi de români, propunere care fusese făcută în urmă cu 8 ani. De 8 ani nu au spus absolut nimic, acum au început să răspundă… Nu putem să ţinem seama numai de interesele Germaniei, nu putem să ţinem seama de faptul că, după ce s-a realizat acordul între Serbia şi Kosovo, acum ei sunt gata să treacă la introducerea Serbiei în proiectul de extindere în Balcani. Sigur, avem tot respectul pentru interesele celorlalte ţări, dar sunt absolut de acord că avem dreptul să ne prezentăm şi interesele noastre şi acestea sunt legitime, legate de statutul minorităţii româneşti în Serbia”, a declarat Năstase.
Fostul premier a adăugat că trebuie sprijinită acceptarea statutului de candidat pentru Serbia, dar, în zilele care urmează, trebuie semnat un protocol privind chestiunea protecţiei minorităţilor reciproce.
„Avem dreptul să cerem într-un mod legitim, pe baza unor standarde europene, ca minorităţile din Serbia să se bucure de aceste standarde”, a spus Năstase.
România a blocat, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei, au anunţat surse diplomatice citate de AFP. Miniştrii Afacerilor Europene din statele UE au recomandat, marţi, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, însă fără a lua o decizie formală.
„România a blocat un acord imediat”, au precizat surse diplomatice. Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27.
România a prezentat, marţi, în Consiliul Afaceri Generale, o Declaraţie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor între Bucureşti şi Belgrad, informează MAE.