Ca urmare a evoluţiei a unor focare de influenţă aviară în Germania, Olanda şi Marea Britanie, ANSVSA a dispus, în scop preventiv, intensificarea la nivel naţional a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări şi a controalelor privind aplicare cerinţelor de biosecuritate în fermele de păsări, potrivit unui comunicat emis e ANSVSA. Totodată, se vor dispune măsuri pentru limitarea circulaţiei păsărilor de curte în perimetrele exploataţiilor.
În acelaşi timp, vor fi organizate mai multe întâlniri şi instruiri cu fermieri, medici veterinari de liberă practică, vânători şi paznici ai fondurilor de vânătoare, privind semnele clinice ale influenţei aviare şi ale bolii de Newcastle (pseudopesta aviară) şi despre necesitatea notificării, în regim de urgenţă, către direcţiile judeţene, a oricăror suspiciuni de boală.
Ddirecţiile judeţene ale ANSVSA care au în raza de competenţă graniţă cu state terţe vor încheia protocoale de colaborare la nivel local cu inspectoratele judeţene ale poliţiei de frontieră, pentru ca acestea să le notifice orice caz de găsire a păsărilor bolnave sau cadavre de păsări în zona de patrulare.
Reprezentanţii ANSVASA precizează că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost făcute 58 de transporturi de păsări din Germania, ultimul fiind în 13 noiembrie. Dintre acestea, 38 transporturi au fost cu găini, iar 20 transporturi cu pui de curcă. Din Olanda, au fost importate 120.060 de găini, cu un singur transport din data de 16 iulie 2014, iar din Anglia au fost transportate 7.904 de găini în data de 1 aprilie.
Comerţul intracomunitar cu păsări vii provenite din ţările membre ale Uniunii Europene în care evoluează sporadic gripa aviară, de înaltă sau joasă patogenitate, se poate derula, mai precizează ANSVSA.
CITEŞTE ŞI: Suspiciunea de PESTĂ AVIARĂ atipică în Vaslui, CONFIRMATĂ