Thompson, mesaj pentru Guvern: Graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung

Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a declarat joi, că Guvernul României trebuie să demonstreze că "incluziunea socială şi economică, ancorată în statul de drept şi un proces decizional transparent, este fundamentul consolidării democraţiei şi al asigurării unei creşteri economice durabile". Diplomatul american a explicat că "a face lucrul potrivit la momentul potrivit este cea mai mare provocare pentru orice naţiune", iar "graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung".
Ionela Marcu
20 nov. 2014, 13:04
Thompson, mesaj pentru Guvern: Graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung

Într-un discurs la evenimentul „Zilele investitorilor”, organizat joi de Franklin Templeton, Dean Thompson a invocat un studiu UE  care evidenţiază faptul că Spania şi România sunt ţări care vor fi afectate cel mai mult de schimbările demografice în următorii 30 de ani.

„Conform studiului, aceste schimbări se datorează gradului redus de educaţie, ocupaţiei şi venitului, precum şi unor factori ca infrastructura, accesul la locuinţe şi servicii medicale. (…) Conform estimărilor Eurostat, populaţia României va scădea constant până la 18.500.000 de locuitori până în 2040. În acelaşi timp, se aşteaptă o creştere a populaţiei României cu vârsta de 65 de ani sau peste 65, de la 23,9% în 2013, la 32,7% în 2030 şi la 41% în 2040. Ştim cu toţii că populaţia României îmbătrâneşte. Această tendinţă se înregistrează în întreaga Uniune Europeană, însă este mai îngrijorătoare pentru România pentru că forţa de muncă profesionistă reprezintă unul dintre atuurile acestei ţări”, a spus Thompson.

Dean Thompson: Ameninţarea cu rachete balistice este reală şi în creştere

Diplomatul a spis că România paote face faţă acestor schimbări demografice prin investiţii: „investiţii în sistemul public de sănătate, astfel încât toţi copiii să fie pregătiţi şi capabili să înveţe din ziua în care încep şcoala; investiţii în educaţie, pentru a le oferi acestor copii abilităţile solicitate de piaţa muncii; investiţii în infrastructură, astfel încât companiile care hotărăsc să-şi stabilească sediul de producţie aici să-şi poată transporta produsele şi să creeze locuri de muncă mai uşor; nu în ultimul rând, investirea de timp, efort şi angajament pentru a crea mediul de afaceri stabil, transparent şi previzibil necesar pentru a stimula investiţiile directe, atât cele străine, cât şi cele interne, şi investiţia în justiţie şi statul de drept.”

„Vorbind despre viitorul României, tinerii acestei ţări au nevoie de perspectiva unor locuri de muncă bine plătite care să-i stimuleze să rămână aici în loc să-şi ducă abilităţile peste hotare. Au nevoie de încredere că taxele şi impozitele pe care le plătesc se cheltuie înţelept şi că ei şi urmaşii lor pot trăi într-o ţară lipsită de corupţie, în care deciziile se iau în mod transparent, previzibil şi pe baza unui raţionament economic stabil şi solid.

Tinerii României ştiu că ţara îşi va atinge întregul potenţial economic prin includerea tuturor cetăţenilor săi. Prin urmare, Guvernul României trebuie să demonstreze că în viziunea sa, incluziunea socială şi economică, ancorată în statul de drept şi un proces decizional transparent, este fundamentul consolidării democraţiei şi al asigurării unei creşteri economice durabile. Incluziunea socială şi economică este necesară pentru a valorifica reformele efectuate cu succes; aceasta este o legatură vitală în continuarea îmbunătăţirii mediului de afaceri şi a permanentizării oricăror îmbunătăţiri. România trebuie, de asemenea, să caute modalităţi de revitalizare şi încurajare a antreprenoriatului”, a spus Thompson.

A face lucrul potrivit la momentul potrivit este cea mai mare provocare pentru orice naţiune. Graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung. Un proces decizional economic şi fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltării economice pe termen lung şi trimite semnale greşite actualilor şi potenţialilor investitori şi parteneri.

Statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri şi consultările cu parţile interesate sunt fundamentul pentru construirea unei economii româneşti dinamice şi solide. România are tăria necesară pentru a răspunde acestor provocări.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA

Pentru a parafraza declaraţia vicepreşedintelui Biden din timpul vizitei sale din luna mai, în contextul economiei globale, investitorii economici ai zilelor noastre vor să fie acolo unde sunt trataţi corect şi unde există transparenţă.România şi Statele Unite sunt aliaţi care au un parteneriat puternic, profund şi strategic.

Încurajăm România să avanseze spre respectarea constantă a statului de drept şi combaterea corupţiei. Vom continua să sprijinim România în eforturile de a oferi transparenţă, consultare, predictibilitate şi o guvernare stabilă, elementele cheie de care au nevoie pentru a se implica şi prospera investitorii străini şi români, privaţi sau de stat. Şi vom continua să încurajăm România în eforturile de a face faţă provocărilor demografice”, a conchis însărcinatul cu afaceri al SUA.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Se trece la Carte Electronică de Identitate. Anunț pentru românii cu buletin. Se aplică de joi, 24 aprilie
Playtech.ro
Mirela Vaida a răbufnit! A spus adevărul despre Emily Burghelea şi Vulpiţa: Avem filmările, a râs de...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Senzații tari pentru Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu îl pune la grele încercări. Foto
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii care trebuie să plătească suprataxă. Se achită obligatoriu. Nimeni nu este iertat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Femeia care l-a convins pe Papa Francisc să vină în România. Ce i-a spus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat