Ponta, către Ungureanu: Lăsaţi UMF în pace, nu aceasta este prioritatea României acum

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisă premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în care îi cere acestuia ca, în loc să se ocupe de schimbările de la UMF Târgu Mureş, să se concentreze pe problemele reale ale ţării, relatează Mediafax. 
Romania TV
29 feb. 2012, 14:05
Ponta, către Ungureanu: Lăsaţi UMF în pace, nu aceasta este prioritatea României acum

„Domnule premier, în actualul context, în care România are nevoie de răspunsuri urgente cu privire la probleme de maxim interes public (situaţia medicamentelor, preţurile la carburanţi şi la alimente, nevoia de măsuri de relansare economică şi de creare de noi locuri de muncă, combaterea evaziunii şi a corupţiei actualei administraţii etc.), tema schimbărilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş este total nepotrivită. Nu este, domnule premier, acest subiect o prioritate pentru România în acest moment! Românii văd astăzi cum dumneavoastră, ca premier, alături de UDMR şi de organizaţiile PDL din Transilvania, vorbiţi de lucruri din trecut şi promovaţi soluţii care continuă să învrăjbească cetăţenii între ei, pe criterii etnice, în loc să vă ocupaţi de problemele reale”, îi scrie Ponta lui Ungureanu.

„Trebuie să privim spre priorităţile autentice, spre viitor, spre soluţii europene şi să abandonăm formule care ne ţin pe loc şi care redeschid răni ale trecutului. Lăsaţi Universitatea în pace şi concentraţi-vă pe ceea ce aveţi, ca prim-ministru, de făcut în prezent. În loc să căutaţi mijloace prin care să satisfaceţi interese de partid locale, ar fi mai eficient pentru toată lumea să vă orientaţi energia şi eforturile către problemele care afectează în prezent milioane de români loviţi de criză”, adaugă liderul PSD.

El îi transmite lui Ungureanu că nu concentrându-se pe problemele politice interne ale coaliţiei ajută România.

„Dimpotrivă! Vă dau şi un exemplu care să vă arate că preocuparea actuală nu este una solidă din punct de vedere moral. Actualul ministru al Educaţiei, domnul Cătălin Baba, acum 10 ani, mai precis pe 1 februarie 2002, pe când era purtător de cuvânt al Universităţii Babeş-Bolyai, susţinea în numele rectorilor clujeni că nu este de acord cu înfiinţarea facultăţilor în limba maghiară. Astăzi, dupa zece ani, la fel ca şi mentorul său, Emil Boc, şi-a schimbat radical punctul de vedere. Este o dovadă a lipsei de moralitate şi verticalitate după care funcţioneaza organizaţiile PDL din Transilvania”, mai scrie Ponta.

Victor Ponta face apel la Mihai Răzvan Ungureanu să lase în pace UMF Târgu-Mureş şi să îşi îndrepte energia spre lucrurile care nu funcţionează în România.

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, însoţit de secretarul de stat Kiraly Andras, a ajuns, marţi seară, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde a participat la o discuţie cu reprezentanţi din conducerea universităţii, întâlnirea desfăşurându-se cu uşile închise.

Aproximativ o sută de studenţi ai UMF Târgu Mureş au început, marţi, în faţa sediului universităţii, strângerea de semnături în semn de protest faţă de „implicarea politicului” în activitatea instituţiei, ei cerând respectarea autonomiei universitare şi nesepararea învăţământului pe criterii etnice.

Studenţii s-au adunat în faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, având banderole albe şi albastre pe braţ, în semn de protest faţă de „implicarea politicului” în activitatea universitară. Acţiunea de protest a durat aproximativ o oră, la un moment dat, studenţii prezenţi în faţa Universităţii strigând „Uniţi ca naţiune – uniţi ca facultate”, „Jos politica din facultate” şi „Fără separare”.

Alegerile la UMF Târgu Mureş au avut loc săptămâna trecută şi erau programate să se desfăşoare în două tururi de scrutin, dar s-au încheiat după primul tur, ca urmare a întrunirii opţiunilor a peste două treimi din numărul celor cu drept de vot. Astfel, profesorul universitar doctor Leonard Azamfirei, care a deţinut funcţia de decan la Facultatea de Medicină, a fost ales rector al UMF.

Aceste alegeri trebuie validate de Ministerul Educaţiei, care a transmis, cu o zi înainte de primul tur, o solicitare verbală şi apoi una prin fax de a se amâna alegerile, respinsă însă de Senatul Universităţii. O comisie de la Ministerul Educaţiei a fost prezentă şi vineri la UMF Târgu Mureş. Reprezentanţii comisiei au refuzat să facă orice fel de declaraţii, arătând că nu au mandat să discute cu presa.

Vicepremierul Marko Bela afirma, sâmbătă, că alegerile de la UMF, în urma cărora a fost desemnat un nou rector – Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF. El declara că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, „anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară”, nu poate fi aplicată selectiv.

„Nu se respectă această dispoziţie la UMF Târgu Mureş. (…) Din anumite considerente naţionaliste se pun piedici în faţa aplicării unei dispoziţii privind învăţământul în limba maternă. Am afirmat şi reafirm că nu pot accepta o astfel de situaţie. Ori respectăm legea ca atare, inclusiv dispoziţiile eventual mai delicate privind relaţiile interetnice, ori nu putem merge mai departe. Îmi menţin această părere. Eu nu pot să îmi asum o răspundere destul de mare într-un Guvern şi într-o coaliţie care nu reuşeşte să impună legea. Odată şi odată trebuie să ajungă şi România la un moment când legile sunt aplicate şi respectate. Cui nu îi place, să încerce să o schimbe (legea – n.r.)”, spunea Marko Bela.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Armata devine obligatorie în România!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Armata israeliană confirmă moartea a doi ostatici deținuți de Hamas
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!