Clientul creditului la uşă: sărac, dar comod. Cât costă lenea sau neştiinţa

Pe lângă dobânzile usturătoare, românii care iau credite rapide aleg să plătească comisioane uriaşe pentru a primii banii la uşă. Acest serviciu poate costa chiar mai mult decât dobânda.
Mihai Baniţă
29 feb. 2012, 16:12
Clientul creditului la uşă: sărac, dar comod. Cât costă lenea sau neştiinţa

Creditul la domiciliu este o afacere relativ nou apărută în România. Companiile care acordă aceste împrumuturi – instituţii financiare nebancare – şi-au extins baza de clienţi în anii de criză. Sumele acordate sunt mici şi pe termen scurt, iar dobânzile sunt usturătoare. Însă, în conditiile în care băncile dau greu credite, mai ales către persoane cu venituri mici şi pe termene atât de scurte, creditele la domiciliu sunt o alternativă al împrumuturile de la familie şi prieteni sau din surse mai puţin legale.

Provident Financial, una dintre companiile de profil de la noi, a acordat anul trecut credite de 101 milioane de euro, cu 17% mai mult faţă de 2010. 249.000 de români au apelat la acest serviciu financiar, cu 42.000 mai mult decât în 2010, semn că sectorul împrumuturilor la domiciliu are o creştere importantă.

Clienţii trebuie să dovedească doar că au venituri suficiente pentru a rambursa împrumutul – nu contează dacă sunt înregistraţi ca rău-platnici în Biroul de Credit -, şi sunt păsuiţi dacă nu pot plăti ratele o perioadă. De altfel, nu există nicio penalitate pentru întârzierile la plată, compania bazându-se pe faptul că ratele sunt mici şi suportabile, pentru că sumele date cu împrumut sunt mici.

Valoarea medie a împrumuturilor este de 1.550 de lei, iar scadenţa medie este de un an.

Spre deosebire de alte IFN-uri, compania nu dă credite mai mari de 3.000 de lei, iar oamenii iau, de regulă, 1.200 de lei la primul împrumut. Peste 50% din clienţii firmei sunt cel puţin la al doilea împrumut.

Banii care vin la uşă sunt scumpi

La un împrumut de 1.000 de lei pe 46 de săptămâni, dobânda şi comisioanele sunt de 320 de lei, dacă tranzacţiile se fac printr-un cont bancar. Clienţii care doresc să le vină agentul Provident la uşă şi să le dea banii şi apoi să le încaseze săptămânal sau lunar ratele trebuie să scoată din buzunare încă 425 de lei, adică mai mult decât costurile cu dobânda. Aţi spune că puţină lume ar da aceşti bani pentru comoditate, mai ales că cei mai mulţi au venituri sub medie. De fapt, 95% dintre cei care apelează la astfel de împrumuturi aleg şi opţiunea cu vizite la domiciliu. Aşa că, în loc de 1.320 de lei, la exemplul dat, clienţii trebuie să returneze 1.745 de lei.

Oficialii Provident spun că acest lucru se întâmplă pentru că mulţi clienţi nu au conturi curente sau nu sunt obişnuiţi cu operaţiunile bancare. Aşa că preferă vizita săptămânală a agentului, mai ales că nu există alternativa plăţilor la o casierie a firmei. Pentru companie, acest lucru este benefic nu numai din prisma comisionului, ci şi pentru că plăţile dese şi vizita agentului responsabilizează clienţii.

Nu chiar toată lumea poate să ia bani

Deşi pare a fi un împrumut al săracului, unii sunt atât de săraci – sau nu au venituri la vedere – că nu se califică nici la aceste împrumuturi.

30% dintre cererile care ajung în call-center – primul pas pentru a contracta împrumutul – sunt respinse. La vizita la domiciliu a agentului – următorul pas – încă 50% dintre petenţi sunt respinşi.

Provident are 58 de puncte de lucuru în toată ţara şi 658 de angajaţi. În teritoriu compania acţionează însă prin agenţi (3.474 în 2011, faţă de 2.836 în 2010), care sunt coordonaţi de un manager local, responsabil şi de decizia de a acorda sau nu împrumuturi.

Agenţii câştigă, în medie, 150 de lei pe săptămână, bani pe care îi primesc pentru contractele care se onorează, nu pentru numărul de contracte semnate, şi au în jur de 80 de clienţi. Cei mai mulţi lucrează ca agenţi pentru Provident pentru a-şi rotunji veniturile, pentru că de regulă lucrează în altă parte.

Există şi agenţi dedicaţi meseriei, care au câte 250 de credite de gestionat şi câştigă până la 3.000-4.000 de lei pe lună.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici