„O decizie cu privire la aderarea Ucrainei la NATO va fi luată de către toţi ucrainenii, prin referendum”, declarat şeful de la Kiev, Petro Poroşenko. Criteriile aderării sunt reflectate în mare parte de Acordul de Asociere Ucraina-Uniunea Europeană (UE), a subliniat Poroşenko. La rândul său, omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite a ţinut să precizeze că este necesar ca Ucraina să se democratizeze în întregime înainte să intre în blocul militar occidental.
Decizia adoptată la summitul NATO de la Bucureşti, potrivit căreia Ucraina va deveni membră a Alianţei, este valabilă în continuare, a declarat luni secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, citat de RIA Novosti. „Uşa rămâne deschisă. În timpul summitului de la Bucureşti am decis că Ucraina va fi membru (al NATO). Această decizie este valabilă în continuare dacă Ucraina îndeplineşte criteriile de aderare”, a afirmat Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, la Haga.
La 29 august, Guvernul ucrainean a înaintat Parlamentului o lege care abrogă statutul neutru al ţării şi care prevede reluarea politicii axate pe aderarea sa la NATO.
Problema garanţiilor neaderării Ucrainei la NATO va fi ridicată în cazul în care Kievul ia decizia să schimbe statul de ţară nealiniată militar, a declarat joi Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
Majoritatea prooccidentală din noul parlament ucrainean (Rada Supremă) a fixat ca prioritate aderarea Ucrainei la NATO, angajându-se să modifice până la sfârşitul anului legislaţia naţională pentru ‘a anula statutul de stat nealiniat’, potrivit unui acord de coaliţie făcut public vinerea trecută, potrivit Agerpes.
Citeşte şi Secretarul general al NATO: Lumea civilizată trebuie să apere Ucraina, Republica Moldova şi Georgia
Legat de acest subiect, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara recent că extinderea ‘nesăbuită’ şi ‘fără întrerupere’ a blocului militar nord-atlantic este o greşeală care ‘subminează stabilitatea Europei’, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, afirma că Moscova are nevoie de ‘garanţii de 100% că nicio ţară nu se va gândi la aderarea Ucrainei la NATO’. Această ultimă solicitare din partea Moscovei a fost calificată de NATO ca fiind ‘ruptă de realitate’, purtătoarea sa de cuvânt Oana Lungescu afirmând că extinderea organizaţiei ţine exclusiv de competenţele sale.