Crinuţa Dumitrean a făcut parte, alături de Alina Bica, actualii deputaţi Cătălin Florin Teodorescu şi Marko Attila, precum şi de Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să-i plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, deşi, în realitate, acel teren valora mult mai puţin.
Citeşte şi: O NOUĂ REŢINERE în dosarul Bica. Oana Vasilescu a ieşit în cătuşe de la DNA VIDEO
În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale a reieşit că „la data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuţa-Nicoleta, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, situat în Bucureşti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”.
Citeşte şi: DNA cere încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Cătălin Teodorescu în dosarul Bica – Cocoş
„Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.
Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului”, se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii mai precizează că fosta şefă a ANRP crinuţa Dumitrean urmează a fi prezentată, la data de 25 noiembrie 2014, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Crinuţa Dumitrean nu fusese audiată până acum în acest dosar, deoarece a fost plecată din ţară.
În referatul întocmit de procurorii DNA, există declaraţia unui martor care susţine că Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean au acţionat concertat pentru a rezolva dosarul de despăgubire al cărui beneficiar era Stelian Gheorghe.
‘De dosarul de despăgubire privindu-l pe Gheorghe Stelian s-a interesat şi preşedintele Crinuţa Dumitrean (…) la nivelul CCSD, Crinuţa Dumitrean şi Bica Alina, reprezentanta MJ, acţionau concertat, iar în situaţia în care una dintre ele nu era de acord cu vreun dosar, era susţinută de cealaltă (…) dosarul 2271A/FFCC, ştiu că acesta a fost introdus în comisia din 26.02.2011. Raportul de evaluare a fost introdus pe mapa şedinţei, dar întrucât valoarea foarte mare de aproximativ 380 milioane lei a ridicat suspiciuni membrilor CCSD, s-a hotărât convocarea evaluatorului. Astfel, Alina Bica, reprezentanta MJ, a făcut această solicitare care a fost aprobată de CCSD. Alături de acest dosar, au fost solicitate clarificări şi pentru alte dosare fără relevanţă, doar pentru a crea o aparenţă de exercitare cu responsabilitate a atribuţiilor ce îi reveneau. La şedinţa din 15.03.2011 a fost prezent şi evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei şedinţe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată’, a declarat martorul.
Crinuţa Nicoleta Dumitrean este cunoscută ca o apropiată a lui Ioan Oltean, deputat PDL.
ANI a constatat anul trecut că fostul preşedinte ANRP nu a putut justifica aproape 153.000 de euro, dar a achiziţionat nişte terenuri în Ilfov prin vicepreşedintele PDL, ca mandatar.
Inspectorii ANI au cerut astfel, pe 20 aprilie 2012, reprezentanţilor comisiei de specialitate a Curţii de Apel Bucureşti să controleze averea Crinuţei Nicoleta Dumitrean, după ce au constatat că aceasta nu poate justifica aproape 153.000 de euro.
Citeşte şi Alina Bica, SUSPENDATĂ din magistratură până la soluţionarea dosarului în care este arestată
Aceşti bani rezultau ca diferenţă între veniturile ei oficiale şi cheltuielile făcute în perioada 2006 – 2009, când Dumitrean a îndeplinit funcţiile publice de preşedinte al ANRP, director adjunct al INA (Institutul Naţional de Administraţie) şi director în cadrul APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură).
Inspectorii ANI susţineau în cererea lor către judecători că diferenţa impresionantă de bani este urmarea unor tranzacţii imobiliare, care nu au fost menţionate în declaraţia de avere de către Dumitrean.
O parte din aceste tranzacţii au fost făcute în numele Crinuţei chiar de către liderul PDL Ioan Oltean, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor în acel moment.
Concret, în 2006, Ioan Oltean a achiziţionat ca mandatar al Crinuţei trei terenuri situate în comuna Dascălu, din judeţul Ilfov. Terenurile respective au suprafeţe de 9.400, 10.000 şi 14.965 de metri pătraţi şi au costat 59.500 de lei, potrivit contractelor de vânzare-cumpărare.
Citeşte şi: Gigi Becali, dezvăluire şoc despre dosarul retrocedărilor în care apar Alina Bica şi Dorin Cocoş
Tot luni, Oana Vasilescu, fostă membră în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, s-a prezentatla sediul DNA, pentru a fi audiată în dosarul în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost arestată preventivă în legătură cu retrocedarea unui teren din Capitală.
Oana Vasilescu a făcut parte, alături de Alina Bica, actualii deputaţi Cătălin Florin Teodorescu şi Marko Attila, fostul şef al ANRP Crinuţa Dumitrean, precum şi Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Dragoş Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să-i plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, deşi, în realitate, acel teren valora mult mai puţin.
Alina Bica, fostul procuror-şef al DIICOT, arestată preventiv pentru abuz în serviciu, a fost suspendată din magistatură de CSM, până la soluţionarea definitivă a dosarului în care este implicată.
Alina Bica a demisionat, vineri, de la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi din funcţia de procuror al Direcţiei. Demisia a fost trimisă procurorului general al României, Tiberiu Niţu.
Alina Bica a fost instalată la şefia DIICOT în mai 2013. Ea a fost arestată preventiv, sâmbătă, 22 noiembrie, printr-o decizie luată de instanţa supremă.
Citeşte şi: Referatul DNA în dosarul Alinei Bica: Dorin Cocoş, şpagă de 10 milioane de euro pentru a interveni la ANRP
Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Şefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.
Potrivit referatului procurorilor DNA, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, i-a cerut 10 milioane de euro prietenului său Gheorghe Stelian, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren în Capitală.
Citeşte şi: ELENA UDREA, prima reacţie pe Facebook de la arestarea şefei DIICOT
„În cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian – n.r.) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine (…) După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (…) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (…) valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului (…) Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (…)”, se arată în referatul DNA.
În şedinţa comisiei din 15 martie 2011, arată procurorii, citând unul dintre inculpaţi, Alina Bica „a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată”.
„La şedinţa din 15.03.2011 a fost prezent şi evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei şedinţe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată. Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble. (…) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoş, cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al familiei Cocoş. (…)”, se mai arată în referatul procurorilor.