Cele mai multe clădiri încadrate în această clasă de risc seismic se află în Centrul Vechi al Capitalei. Aproximativ 200 de baruri, cafenele şi cluburi îşi desfăşoară activitatea în centrul istoric. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost expertizate cu risc seismic ridicat, ceea ce înseamnă că la primul cutremur puternic, majoritatea clădirilor riscă să pice peste petrecăreţi.
„Există mii de oameni care locuiesc în astfel de clădiri. Sunt afaceri, teatre, farmacii, baruri care funcţionează în astfel de locuri şi din păcate pot muri sau pot suferi accidente. Nu mi se pare normal ca autorităţile să lase să funcţioneze ceva în astfel de clădiri, este absurd„, a declarat deputatul Dan Cristian Popescu pentru RomaniaTV.net.
Proiectul de lege va obliga toţi proprietarii clădirilor expertizate cu risc seismic să le consolideze. În plus, legea prevede ca fiecare proprietar să-şi expertizeze imobilele şi să întocmească un certificat seismic, pe care să-l anexeze apoi cărţii tehnice a imobilului, în cazul în care vor să-l vândă.
Mai mult, până la demararea procedurilor de consolidare sau demolare a clădirilor cu risc seismic, acestea vor fi semnalizate cu panouri prin care oamenii vor fi avertizaţi cu privire la pericolele la care se expun dacă intră în localurile respective.
Din păcate, proiectul legislativ a fost respins de Senat şi urmează să fie dezbătut în Cameră.
„Propunerea a picat în Senat şi urmează în Cameră. A durat foarte mult, nu înţeleg de ce pentru că au fost câteva avize pozitive, dar în general tot ce vine din partea parlamentarilor pică. Am depus propunerea şi la biroul domnului prim-ministru şi l-am rugat că este chiar subiect de ordonanţă de urgenţă reală, dacă tot dau atâtea, pentru că asta chiar este o urgenţă„, a afirmat deputatul.
„Din fericire până acum au fost cutremure mici, în contextul unuia mare, din păcate sper că nu trebuie să moară nişte oameni ca să dăm o lege, cum a fost cu maidanezii„, a continuat parlamentarul.
CITEŞTE ŞI Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei
Banii alocaţi pentru consolidare nu se cheltuiesc în niciun an
Potrivit deputatului PDL, banii alocaţi de Guvern pentru consolidarea clădirilor cu risc ridicat de prăbuşire nu se cheltuiesc în niciun an pentru că oamenii refuză să-şi părăsească locuinţele.
„Unii oameni care stau în astfel de clădiri nu se gândesc la ei. Culmea este că banii alocaţi pentru consolidare nu se cheltuiesc în niciun an. Chiar dacă sunt puţini, nici măcar aia nu se cheltuiesc. În cele mai multe clădiri este câte un om care blochează tot procesul de consolidare pentru că nu este de acord. Banii vin de la Guvern, iar proprietarul dă banii înapoi în 25 de ani fără dobândă, dacă are venituri peste mediu, dacă are sub mediu îi primeşte cadou„, a explicat Dan Popescu pentru RomaniaTV.net.
Noua lege a consolidării vizează şi persoanele fizice care locuiesc în imobile cu risc seismic ridicat. Proprietarii care refuză să-şi consolideze locuinţele, chiar şi cu bani de la Guvern, vor fi expropriaţi, pentru că, explică Dan Popescu, vieţile altor oameni nu merită să fie puse în pericol de nepăsarea unora.
„În proiect prevăd ca după un număr de somaţii, acei oameni care blochează consolidările să fie expropriaţi. Dacă putem expropria pentru o autostradă, putem expropria şi pentru a salva vieţile unor oameni„, spune iniţiatorul.
CITEŞTE ŞI Lista clădirilor din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR
Potrivit listei imobilelor cu risc seismic a Primăriei Municipiului București, pe străzile Lipscani, Franceză, Șelari, Covaci, Gabroveni, Smârdan, Doamnei, Academiei sau Blănari, se află clădiri încadrate în prima clasa de risc seismic, care prezintă pericol public.