Oamenii de ştiinţă au descoperit un receptor nervos din creier şi din măduva spinării, denumit A3, care, activat, poate bloca sau chiar vindeca afecţiunile neuronale ce provoacă suferinzilor dureri cronice nervoase acerbe.
Spre deosebire de medicamentele care tratează acest tip de durere, un posibil tratament al durerilor nervoase se bazează pe un stimulator numit adenozină, care „se leagă” la receptorii creierului, în loc să interfereze cu canale din creier.
Citeşte şi Corpul uman: 10 descoperiri fabuloase despre creier
Metoda este, deocamdată ipotetică, iar la aceasta s-a ajuns prin studii de laborator făcute pe rozătoare de ambele sexe. Până la punerea în practică a metodei, vor mai fi necesare multe studii, având în vedere, în primul rând, faptul că adenozina care ajunge la receptor provoacă multe efecte secundare, chiar dacă anihilează durerea.
Deocamdată, descoperirea cercetătorilor este numai o promisiune pentru punerea la punct a unui tratament care să rezolve probleme legate de durerile cronice care afectează o mulţime de persoane din întreaga lume. Studiul lor a fost publicatz în revista Brain.
Această descoperire a fost făcută în scurt timp după ce oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au creat un model în miniatură, în laborator, pentru a înţelege mai bine durerea.