„Inculpatul Stănescu-Roşca Sorin-Ştefan a valorificat informaţiile primite de la inculpatul Patriciu Dan Costache anterior primei zile de listare la Bursă în avantajul propriu, participând, la data de 07.04.2004, prima zi de listare la Bursă a acţiunilor RRC, prin intermediul SSIF TVM SA, la operaţiunea concertată, organizată de tranzacţionare a acţiunilor cu simbolul RRC”, spun judecătorii.
Ei arată că, anterior, Stănescu a întreprins demersuri pentru a depune sumele corespunzătoare cumpărării unui important volum de acţiuni prin recurgerea de împrumuturi de la societăţi de cablu din Constanţa, având asociaţi comuni societăţi off-shore, sumele împrumutate fiind creditate pe seama lui Sorin Roşca-Stănescu în contul deschis la TVM, la data de 01.04.2004, în condiţiile în care contractul de intermediere şi cererea de deschidere de cont s-au încheiat la 06.04.2004.
„Prin cumpărarea acţiunilor de la Saltville Limited Cipru şi ulterior prin vânzarea la scurt timp, în şedinţele din 14.04.2004 şi 15.04.2004 în contextul dovedit al existenţei operaţiunilor manipulative concertate întreprinse de inculpaţii Patriciu Dan Costache, Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, Curtea reţine că inculpatul Stănescu-Roşca Sorin-Ştefan a sprijinit grupul infracţional organizat”, se arată în motivarea sentinţei.
Potrivit documentelor, pe data de 07.04.2004, Stănescu a cumpărat un pachet de 13.696.000 acţiuni la preţul de 300 lei/acţiune, 6.695.000 acţiuni au fost cumpărate de la SSIF Alpha Finance SA vândute de Saltville Limited Cipru, iar 7.101.000 acţiuni de la alte SSIF-uri.
„Toate acţiunile cu simbol RRC achiziţionate în prima zi de listare la Bursă au fost vândute de inculpatul Stănescu-Roşca Sorin-Ştefan în zilele de 14.04.2004 şi 15.04.2004 la preţul mediu de 619 lei/acţiune, respectiv 631 lei/acţiune. Contravaloarea acţiunilor cumpărate a fost 4.131.580.180 lei, iar contravaloarea netă a acţiunilor vândute a fost de 8.506.855.457 lei (informare 5697/02.04.2005 Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor)”, a mai reţinut CAB.
Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat definitiv pe 7 octombrie de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi patru luni închisoare în dosarul Rompetrol, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a primit doi ani şi opt luni cu executare.
Sorin Roşca Stănescu a primit un an de închisoare pentru utilizarea de informaţii privilegiate şi doi ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat. La pedeapsa rezultată s-a adăugat un spor de 4 luni, astfel încât el va executa doi ani şi patru luni închisoare.
Sorin Pantiş a fost condamnat la câte doi ani închisoare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi constituire a unui grup infracţional organizat, la care s-a adăugat un spor de 8 luni, pedeapsa finală fiind de doi ani şi opt luni.
Celelalte condamnări din dosar: Alexandru Bucşă (fost vicepreşedinte The Rompetrol Group Olanda) – 6 ani cu executare; Petrică Grama (fost director în Ministerul Finanţelor) – 2 ani şi patru luni cu executare; Florin Iulian Aldea (agent de servicii de investiţii financiare) – 5 ani cu executare; Claudiu Simulescu (agent de servicii de investiţii financiare) – 4 ani cu executare; Cerasela Rus – 3 ani cu suspendare, Victor Eros – 2 ani cu suspendare; Paul Miclăuş (fost vicepreşedinte CNVM) – 2 ani cu suspendare, Gabriela Victoria Anghelache (fost preşedinte CNVM) – 3 ani cu suspendare, Irina Popovici – 3 ani cu suspendare, Elena Albu (fostă şefă a Corpului de Control al CNVM) – achitată.
Instanţa a dispus încetarea procesului penal în cazul lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului acestuia. De asemenea, judecătorii au lăsat nesoluţionată latura civilă.