FASOLEA CU CIOLAN este mâncarea tradiţională de 1 Decembrie. Cum se prepară

Nu-i sărbătoare naţională fără fasole cu ciolan. Chiar dacă e post, puţini trec peste 1 Decembrie fără să o guste măcar o porţie
Alina Costache
30 nov. 2014, 18:49
FASOLEA CU CIOLAN este mâncarea tradiţională de 1 Decembrie. Cum se prepară

Se prepară uşor în casă. Dar cine n-are răbdare, are de unde cumpăra în aceste zile. La târgurile deschise de Ziua Naţională, porţiile de fasole cu ciolan sau cârnaţi de casă se vând pe bandă rulantă.

Reteta originala de fasole cu ciolan a fost creata de bucatarii din armata si este considerata de soldati cea mai gustoasa mancare de la popota. Se pregateste in cantitati mari si se serveste cu muraturi si cu un pahar de tuica alaturi.

Aveti nevoie de un ciolan afumat, jumatate de kilogram de fasole boabe, un pahar de suc de rosii, o foaie de dafin, patrunjel verde, sare si piper.

Cum se pregateste?

E obligatoriu sa tineti fasolea in apa cu sare o noapte intreaga. O puneti in apa seara si dimineata o spalati in mai multe ape si o puneti la fiert in apa calda. Dupa cateva clocote schimbati apa. Repetati inca o data operatiunea.

Apoi adaugati ciolanul spalat bine si lasati sa fiarba aproape 2 ore. Cand este fiarta carnea si fasolea, se indeparteaza carnea de pe os, se adauga o ceapa tocata si calita, paharul de suc de rosii, frunza de dafin, sarea si piperul, dupa gust. Lasati sa fiarba pana scade zeama.

Merge numai bine cu muraturi!

ALTE REŢETE DE FASOLE

1. Fasole cu ciolan

Ingrediente

1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte)

1 ciolan afumat

2 linguri de ulei

3 foi de dafin

1 ceapă albă mare

2 morcovi

1 lingură boia de ardei

1 linguriţă rasă de oregano

1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate

1 linguriţă de chimen

3 linguri de pastă de tomate

1 lingură de miere

sare şi piper

Preparare

1. Fierbeţi ciolanul la foc mic spumând din când în când, până când carnea prinde a se desprinde de pe os. După ce carnea a fiert, scoateţi-o din zeama în care a fiert şi lăsaţi-o să se răcească. Păstraţi zeama în care a fiert carnea.

2.În paralel cu ciolanul, fierbeţi fasolea în apă fără sare până când boabele sunt fierte pe jumătate.

3. Tocaţi ceapa şi tăiaţi morcovul rondele. Rumeniţi în ulei ceapa şi morcovul. Adăugaţi boia de ardei şi lăsaţi-o să se rumenească foarte puţin. Atenţie să nu o ardeţi!

4. Adăugaţi carnea de pe os, tăiată în bucăţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperiţi-o cu zeama în care a fiert carnea (fasolea trebuie să aibă relativ aceeaşi temperatură cu lichidul). Adăugaţi pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonaţi cu sare şi piper.

Fasolea cu ciolan se serveşte (fără ciolan) cu murături.

2. Mâncare de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente – 4 porti:

300 g fasole uscata alba

600-700 g ciolan afumat dezosat

2 morcovi

3 buc ceapa alba

2-4 foi de dafin

10 boabe de piper negru

cimbru uscat / 2 crengute

1 lingura amidon

2 linguri pasta de tomate

marar uscat

sare

piper alb

ulei de masline

Preparare

Fasolea alba uscata cu bob mare se pune in apa de seara pana dimineata. Astfel va fierbe foarte repede si boabele raman intregi. Primele doua ape se arunca. Ciolanul afumat se spala bine si dupa caz se taie in doua, iar daca este cu os se lasa intreg.

Se pune la fiert intr-o oala cu cei doi morcovi taiati in jumatate pe lung, 1-2 cepe, 2-3 foi de dafin, cateva boabe de piper negru si 1-2 crengute de cimbru. Se spumeaza dupa caz, dar daca e bine spalat nu e cazul.

Cand boabele de fasole s-au fiert pe jumatate se combina cu ciolanul si se lasa sa fiarba impreuna. Este greu de dat un timp de fierbere, pentru ca depinde de ce soi de fasole folositi. Eu am fiert cca. 40 de minute.

Intr-o tigaie se pune uleiul de masline si se distuie cea de-a treia ceapa taiata marunt. Cand devine translucida se adauga amidonul si pasta de tomate. Se dizolva cu zeama de fasole astfel ca sosul sa capete o consistenta. Se adauga fasolea scursa, ciolanul taiat felii si morcovii taiati in cuburi mici.

Se condimenteaza cu piper alb si sare, tinand cont ca si ciolanul a avut sare. Se mai lasa sa dea cateva clocote. Se presara putin marar uscar si cimbru uscat si se serveste. 

3. Fasole cu ciolan

Ingrediente:

1 ciolan afumat

500 g fasole boabe

1 pahar suc de roşii

1 foaie de dafin

pătrunjel verde

sare şi piper

Preparare:

Fasolea se ţine în apă cu sare de seara până dimineaţa. Apoi se spală în mai multe ape şi se pune la fiert în apă caldă. După ce se fierbe 1-15 minute, se varsă apa şi se pune altă apă caldă. Operaţiunea se mai repetă o dată. Se adaugă ciolanul spălat bine şi se lasă să fiarbă circa două ore. Când este aproape fiartă carnea şi fasolea, se îndepărtează carnea de pe os, se adaugă o ceapă tocată şi călită, un pahar cu suc de roşii, o frunză de dafin, sare, piper. Totul se lasă să fiarbă până scade sosul. Fasolea cu ciolan afumat se serveşte alături de o salată de murături tradiţionale.

4. Fasole cu ciolan afumat în pâine

Ingrediente:

– 1 ciolanas afumat de porc

– ½ kg boabe de fasole

– o jumatate de morcov mare

– o ceapa

– o felie de telina

– o jumatate de ardei gras

– 2 rosii taiate cubulete (sau pasta de tomate)

– foi de dafin

– boabe de piper negru

Preparare:

Se pun boabele la fiert cu ciolanul cam 2-2 ½.h .Se toaca legumele, se calesc in ulei foarte putin, cat sa se dezvolte aromele. Cand s-a fiert ciolanasul, se taie bucati si se pune inapoi. Se adauga legumele, se mai fierbe cam 20-30 minute. Asta e tot. Se decupeaza o paine mare, se adauga acolo o portie, se serveste cu acrituri sau ardei iute.

5. Fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:

– 400 g fasole uscata alba

– 2 cepe

– 2 morcovi

– 1/2 capatana telina

– 1 radacina patrunjel

– 1 ardei gras

– 2 lingurite boia de ardei dulce

– 1 lingurita cimbru pisat

– 1 ciolan afumat cca 1,5 kg

– 5 l apa

Preparare:

Se pune fasolea in apa rece cu o seara inainte de a se gati, se opareste de 2-3 ori si se scurge apa, dupa care se pune la fiert impreuna cu ciolanul afumat in apa rece, se ia spuma de cate ori este nevoie. Se incearca fasolea, se capteaza cateva boabe in lingura si se sufla usor spre ea, daca se cojeste, adaugam zarzavaturile intregi si lasam sa fiarba pana cand carnea de pe ciolan se decojeste iar fasolea incepe sa se farame. Scoatem osul de la ciolanul afumat si zarzavaturile fierte. Adaugam boiaua de ardei si cimbrul si dregem cu sare si piper. Pisam legunele fierte si le turnam inapoi in oala amestecand pt. a nu se forma cocoloase. Se serveste cu salata de ceapa rosie sau muraturi.


Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Iohannis a înmânat drapelul României echipei olimpice pentru Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'