„În sezonul rece ne confruntăm cu o lipsă a varietăţii fructelor şi legumelor. Peste acest dezavantaj se mai adaugă şi provocarea sistemului nostru imunitar, deci necesitatea ajutorului din exterior. Este de mare ajutor să consumăm în această perioadă alimente care stimulează sistemul imunitar, adăugând în meniul nostru zilnic surse bogate de vitamine, minerale, dar şi acizi graşi esenţiali, pentru o mai bună protecţie celulară. De multe ori avem impresia că iarna nu găsim alimente „de dietă”, dar acest lucru este fals. Într-adevăr, consumul de lipide poate fi ceva mai crescut faţă de anotimpul cald, pentru a furniza energie organismului, însă lipidele pot fi preluate mai degrabă din nuci, alune, castane (castane coapte, de sezon), decât din carnea mai grasă din preparatele tradiţionale”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Mihaela Costin, nutriţionist şi NLP Practitioner.
Totuşi, în sezonul rece, fructele-vedetă sunt reprezentate de citrice şi mere care nu pot lipsi din alimentaţie în această perioadă.
„Multe persoane consumă mai puţină apă. Este recomandat să suplinim cu consumul alimentelor cu conţinut mărit de apă, de exemplu castravetele, ardeiul gras, ridichile. De asemenea, supele şi ciorbele se pot prepara mai des, dar şi sucurile de fructe, mai ales citrice, ţinând cont că absorbţia acestora este foarte rapidă şi că se pierd cantităţi importante de fibre”, a adăugat consultantul în nutriţie.
Şi fructele specifice verii, congelate, sunt ideale pentru a fi consumate, deşi îşi pierd din proprietăţi prin procesul de congelare-decongelare. Totodată, putem înlocui cozonacul plin de zahăr cu un măr copt cu puţină miere, explică nutriţionistul.
Şi ceapa şi usturoiul, surse nutritive atât de uşor de procurat, aduc numeroase beneficii şi sunt antibacteriene naturale.