Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că, în locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz către Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traversează Marea Neagră. Gazprom va construi, alături de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia.
Alexei Miller, directorul general al Gazprom a precizat că aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis către ţările din Balcani.
Gazprom a cheltuit 487 de miliarde de ruble (9,4 miliarde dolari) în ultimii trei ani pentru proiectul South Stream şi pentru renovarea conductelor de pe teritoriul Rusiei, care urmau să fie conectate la South Stream.
Citeşte şi Alternativa slovacă la South Stream: EASTRING – un gazoduc care va TRECE prin ROMÂNIA
De asemenea, Rusia va creşte livrările cu 3 miliarde de metri cubi pe an către Turcia, oferind statului condus de Erdogan şi o reducere de 6% a preţului începând cu 1 ianuarie.
Construirea gazoductului South Stream ar fi oferit Gazprom o rută directă, care să ocolească Ucraina, pentru furnizarea de gaz către ţările europene. Uniunea Europeană s-a opus acestui plan, întrucât avantajul Ucrainei faţă de Rusia ar fi dispărut. Decizia este „un caz clasic de troc între accesul la energie şi cooperarea politică şi economică”, a declarat Chris Weafer, unul dintre directorii firmei de consultanţă Macro Advisory din Moscova. „Putin speră că o relaţie extinsă cu Turcia va compensa într-un fel relaţiile comerciale mult mai dificile pe care le are cu Uniunea Europeană”, a continuat el. Gazprom deţinea 50% din South Stream Transport, care urma să construiască gazoductul.
Bulgaria nu a fost anunţată despre planul lui Putin
Bulgaria consideră South Stream un proiect încă în derulare şi nu a primit deocamdată informaţii oficiale privind retragerea Rusiei din acest proiect, a declarat ministrul economiei al Bulgariei, Bojidar Lukarski, informează, marţi, agenţia de presă RIA Novosti, citată de Agerpres.
‘Până când nu vom vedea o poziţie oficială din partea Rusiei, proiectul South Stream nu este încă închis’, a declarat Lukarski. Potrivit ministrului bulgar, este nevoie de o înştiinţare oficială din partea Rusiei pentru a comenta informaţia privind retragerea Federaţiei Ruse din proiect.
Fostul ministru bulgar al energiei, Rumen Ovciarov, este de părere că din cauza suspendării proiectului de gazoduct South Stream ţara va pierde circa 600 de milioane de dolari. Anterior, Ovciarov sublinia că pierderile Bulgariei ca urmare a suspendării South Stream se vor ridica la 400 de milioane de euro pe an şi Bulgaria ar trebui să ceară compensaţii de la Comisia Europeană pentru profitul pierdut.
Este necesară diversificarea surselor de aprovizionare ale UE
Abandonarea de către Rusia a proiectului gazoductului South Stream confirmă necesitatea diversificării surselor de aprovizionare ale Uniunii Europene, a transmis marţi Comisia Europeană.
‘Decizia Rusiei de a opri proiectul South Stream şi modul în care aceasta a fost luată confirmă cât de importantă este pentru Europa diversificarea surselor de aprovizionare’, a declarat vicepreşedinta Comisiei responsabilă cu bugetul, bulgăroaica Kristalina Georgieva, la o zi după anunţul renunţării la proiect de către preşedintele rus Vladimir Putin.
‘Această nouă evoluţie va trebui discutată. Evoluţia constantă a peisajului energetic este un motiv pentru UE de a construi o Uniune Energetică, printre priorităţile căreia se va număra şi securitatea aprovizionărilor (cu energie)’, a declarat la rândul său, într-un comunicat, vicepreşedintele CE responsabil cu energia, Maros Sefcovic.