Proiectul privind aprobarea OUG pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, adoptat

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, prin care se urmăreşte ca până la 31 decembrie 2018 producătorii de gaze naturale să fie obligaţi să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din ţara noastră, în mod transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern.
Iulian Tudor
03 dec. 2014, 10:59
Proiectul privind aprobarea OUG pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, adoptat

Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 292 voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ şi trei abţineri.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă are ca obiect de reglementare completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale urmărindu-se ca, până la data de 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România sau afiliaţii acestora, după caz, să fie obligaţi să încheie tranzacţii de pieţele centralizate din ţara noastră, în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern.

Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat în plen că ordonanţa se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică.

„Proiectul se adresează cu preponderenţă punerii la dispoziţie furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termică numai pentru cantităţile care sunt destinate utilizării la producerea de energie termică în centrale de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei. În fond, aceasta era modificarea esenţială, absolut necesară pentru a putea permite legislaţiei secundare, respectiv Autorităţii de Reglementare şi Guvernului ca prin hotărâre de Guvern să stabilească noile preţuri la producerea de energie termică în România”, a spus Iancu în plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a fost adoptat de Senat pe 1 octombrie.

Înainte de votul asupra proiectului, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi deputatul PSD, Iulian Iancu, au avut poziţii contradictorii pe marginea creşterii preţului la energia termică.

Răzvan Nicolescu a spus, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu a existat niciodată riscul creşterii preţului la energie termică de la 1 ianuarie 2015.

„În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie (…) Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a publicat preţurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare, metodologie care ţine cont de preţurile la combustibili din anul 2013 şi anul 2014. Deci, niciodată nu s-a pus această problemă de a creşte preţurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc”, a spus Răzvan  Nicolescu.

CITEŞTE ŞI CONTRE în plen. Ministrul pentru Energie, ACUZAT de deputatul PSD Iulian Iancu că face AFIRMAŢII MINCINOASE

În replică, preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, pesedistul Iulian Iancu, l-a acuzat pe Nicolescu că dezinformează când spune că nu a existat niciodată acest risc.

‘Vreau să fac o clarificare la intervenţia făcută de ministrul delegat care a venit aici, a arătat două Monitoare din 2010 şi 2014, susţinând în faţa Parlamentului că nu era necesară această intervenţie, că nu exista niciun risc al creşterii preţurilor de la 1 ianuarie întrucât în conformitate cu aceste Monitoare preţurile în baza acelor metodologii iau în calcul media consumului şi preţurilor din ultimele 12 luni, iar Autoritatea de Reglementare a stabilit preţurile pentru 2015. Vă menţionez că este în continuare o dezinformare, nu înţeleg de ce o face domnul ministru delegat şi eu sunt obligat să vin să spun acest lucru în faţa plenului pentru că noi, Comisia pentru industrii, având în vedere informaţiile primite de la toţi producătorii de energie termică şi mai ales cei în co-generare de înaltă eficienţă din România, ne-au atenţionat că de la 1 ianuarie creşte preţul gazelor naturale de la 53 la 90 de lei şi subvenţia pentru anul 2015 se ridică a 500 de milioane de lei, adică mai bine de 100 de milioane de euro’,a spus Iancu.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor