Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 292 voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ şi trei abţineri.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă are ca obiect de reglementare completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale urmărindu-se ca, până la data de 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România sau afiliaţii acestora, după caz, să fie obligaţi să încheie tranzacţii de pieţele centralizate din ţara noastră, în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern.
Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat în plen că ordonanţa se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică.
„Proiectul se adresează cu preponderenţă punerii la dispoziţie furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termică numai pentru cantităţile care sunt destinate utilizării la producerea de energie termică în centrale de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei. În fond, aceasta era modificarea esenţială, absolut necesară pentru a putea permite legislaţiei secundare, respectiv Autorităţii de Reglementare şi Guvernului ca prin hotărâre de Guvern să stabilească noile preţuri la producerea de energie termică în România”, a spus Iancu în plenul Camerei Deputaţilor.
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a fost adoptat de Senat pe 1 octombrie.
Înainte de votul asupra proiectului, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi deputatul PSD, Iulian Iancu, au avut poziţii contradictorii pe marginea creşterii preţului la energia termică.
Răzvan Nicolescu a spus, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu a existat niciodată riscul creşterii preţului la energie termică de la 1 ianuarie 2015.
„În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie (…) Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a publicat preţurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare, metodologie care ţine cont de preţurile la combustibili din anul 2013 şi anul 2014. Deci, niciodată nu s-a pus această problemă de a creşte preţurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc”, a spus Răzvan Nicolescu.
În replică, preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, pesedistul Iulian Iancu, l-a acuzat pe Nicolescu că dezinformează când spune că nu a existat niciodată acest risc.
‘Vreau să fac o clarificare la intervenţia făcută de ministrul delegat care a venit aici, a arătat două Monitoare din 2010 şi 2014, susţinând în faţa Parlamentului că nu era necesară această intervenţie, că nu exista niciun risc al creşterii preţurilor de la 1 ianuarie întrucât în conformitate cu aceste Monitoare preţurile în baza acelor metodologii iau în calcul media consumului şi preţurilor din ultimele 12 luni, iar Autoritatea de Reglementare a stabilit preţurile pentru 2015. Vă menţionez că este în continuare o dezinformare, nu înţeleg de ce o face domnul ministru delegat şi eu sunt obligat să vin să spun acest lucru în faţa plenului pentru că noi, Comisia pentru industrii, având în vedere informaţiile primite de la toţi producătorii de energie termică şi mai ales cei în co-generare de înaltă eficienţă din România, ne-au atenţionat că de la 1 ianuarie creşte preţul gazelor naturale de la 53 la 90 de lei şi subvenţia pentru anul 2015 se ridică a 500 de milioane de lei, adică mai bine de 100 de milioane de euro’,a spus Iancu.