‘Miniştrii au cerut secretarului general (al NATO) să examineze modalităţile de reluare a contactelor la nivel de experţi militari’, a anunţat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, cel care a insistat pe lângă omologii săi asupra necesităţii relansării dialogului cu Moscova, ajuns în prezent în opinia lui la un nivel inferior celui din timpul Războiului Rece.
Şefii diplomaţiilor din statele membre ale NATO au decis la 1 aprilie să suspende cooperarea militară şi civilă a Alianţei cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, fiind menţinute doar contactele în cadrul Consiliului NATO-Rusia.
Citeşte şi Jens Stoltenberg: Din 2015, NATO va fi capabilă să desfăşoare trupe extrem de rapid
Anunţul lui Steinmeier a fost confirmat şi de serviciul de presă al NATO, care a precizat că cele 28 de state membre ‘au convenit că, în această perioadă de tensiuni, un dialog continuu între militarii NATO şi cei ai Rusiei este necesar pentru a se evita orice incident’, miniştrii prezenţi căzând de acord că ‘autorităţile militare ale NATO trebuie să menţină deschise canalele de comunicare militară şi să le folosească atunci când este necesar pentru a evita orice neînţelegere provocată de activităţile militare’.
Această decizie pare motivată în special de tot mai frecventele incursiuni ale avioanelor militare ruseşti în spaţiul aerian european. Statele Unite au avertizat că aceste incursiuni amplifică tensiunile şi, mai grav, constituie un potenţial pericol pentru zborurile civile. De asemenea, Ministerul norvegian al Apărării a confirmat marţi că un avion F-16 al forţelor sale aeriene a fost foarte aproape de a intra în coliziune cu un MIG rusesc la o dată pe care nu a precizat-o.
Citeşte şi Secretarul general al NATO: Lumea civilizată trebuie să apere Ucraina, Republica Moldova şi Georgia
‘Numeroşi responsabili din cadrul NATO notează că militarii din generaţiile cele mai tinere nu au trecut prin Războiul Rece şi, în consecinţă, ei nu sunt obişnuiţi cu procedurile de urmat în eventualitatea unui incident cu marele vecin’, a indicat la o conferinţă de presă şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders. ‘Aşadar, nu este inutil ca, cel puţin pentru situaţii de urgenţă, aceste canale militare să fie restabilite pentru a se evita incidentele. Atunci când avem survoluri intempestive deasupra vreunui teritoriu, este totuşi util să se poată interveni’, a explicat el.