Din mosi stramosi, copilasii asteapta sa gaseasca in ghetute in dimineata de 6 decembrie dulciuri si fructe. Pentru aceasta, ei isi pregatesc incaltamintea de cu seara si spera ca Mos Nicolae sa uite momentele in care nu au fost cuminti, deoarece micutii neascultatori primesc in dar o nuielusa.
Sărbătorile, pe înţelesul celor mici
Legenda lui Mos Nicolae: de la sfant la mosul cel darnic si nevazut
De unde a pornit obiceiul darurilor asociat cu sarbatorirea Sfantului Nicolae? Legenda lui Mos Nicolae spune ca Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarace din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era foarte saraca. Tatal lor planuia sa-si vanda fetele ca sa se imbogateasca. Batranul nu a fost induplecat de lacrimile si durerea fiicelor, dar Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea si a venit in ajutorul lor. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari.
Astfel, ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor. Tatal s-a hotarat insa, ca inainte de casatoria mezinei, sa il pandeasca noaptea pe Nicolae. L-a vazut astfel cand a urcat pe acoperisul casei de aceasta data si a dat drumul pe cos unui saculet. De atunci,legenda lui Mos Nicolae spune ca acesta nu se arata niciodata, asa cum face Mos Craciun, dar nu uita sa ii rasplateasca pe copiii cuminti si sa le aduca nuiele celor neascultatori.
Citeste mai multe despre Legenda lui Mos Nicolae: poveste si istorie despre unul dintre cei mai indragiti sfinti pe mami.ro.