Năstase reacţionează la „lista cu Dughin” cu filoruşii din România

Adrian Năstase a comentat pe blog prezenţa numelui său pe lista cu potenţiali agenţi de influenţă ai Rusiei în România ce a apărut în presă după ce un grup de hackeri a spart mailul unui oficial rus. Năstase afirmă ironic că mai degrabă autorul prezumtiv al listei, Aleksandr Dughin, este agent de influenţă al său în Rusia decât invers.
Filip Stan
04 dec. 2014, 09:27
Năstase reacţionează la

„Fără a intra in jocurile dintre serviciile de informatii ruso-ucrainiene, m-am gândit sa-mi „sparg” blogul si să găsesc lista agentilor mei de influentă in Rusia. Fiind cunoscut faptul că am incheiat operatiunile de influentă in NATO, UE si China, se stie ca am pornit o actiune de influentă si in Rusia”, scrie Năstase.

El prezintă o mai veche postare a sa de pe blog, din septembrie 2013 în care apare numele lui Dughin.

„Unii îl consideră un important filosof, sociolog şi politolog. Alţii îl etichetează drept ideologul neo-eurasiatismului şi promotor al unor teorii geopolitice obscure. Depinde în care parte a lumii te afli. Oricum ar fi, Aleksandr Dughin este un personaj interesant care, astăzi, s-a aflat în vizită la Fundaţia Europeană Titulescu.

Pasionat de Lucian Blaga şi prieten cu Jean Parvulesco, el mi-a mărturisit admiraţia sa pentru cultura românească şi mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti. Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geo-strategică a lumii”, relata Năstase discuţia cu Dughin din septembrie 2013.

La prezenţa lor pe lista lui Dughin au reacţionat şi două personalităţi ale vieţii culturale din Iaşi, transmite ziuadeiasi.ro. Pe poziţia a şasea, după personaje ca Ion Ili­escu, Adrian Năstase sau istoricul Dan Zamfirescu figurează şi ieşeanul Doru Tompea, rector şi profesor al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, care a privit iro­nic această informaţie. „DA, sunt agent de influenţă al Rusiei în România, pentru că: am pus la dispoziţie un spaţiu al UPA, cu titlu gratuit, pentru Consulatul Republicii Moldova la Iaşi; am aniversat ziua Americii la UPA, am organizat conferinţe în Re­publica Moldova cu tema Mol­dova Proeuropeană, am şcolarizat sute de funcţionari publici din RM pe tema legislaţiei europene, am donat mii de cărţi, am înfiinţat posturi de radio şi ziare şi un centru euroatlantic la Chişinău, în perioada preade­rării României la NATO şi UE. Ca atare, nu-mi rămâne decât să-mi las barbă, pentru a fi mai uşor de identificat ca agent al lui Dughin/Putin”, a răspuns rectorul Doru Tompea.

Revenind la un ton serios, rectorul a spus că este flatat de asocierea cu unele nume de pe listă, dar cu altele, sub nicio formă. „Mă onorează faptul că am fost ridicat, în Rusia, la statutul om de influenţă datorită prezenţei mele pu­blice. Urmăriţi-mi cărţile şi studiile pentru a constata orientarea mea. În final, aş adăuga doar atât: tehnica hackerilor este evidentă, aceea de a amesteca oameni reali, cu prestanţă publică, şi oameni manipulaţi”, a concluzionat Tompea.

Celălalt ieşean prezent pe „lista prietenilor lui Dughin” este preotul ortodox Ioan Valentin Istrati, jurnalist de radio şi televiziune la Trinitas şi editor Doxologia. Părintele Istrati a fost foarte tranşant în privinţa răspândirii acestei informaţii ca­talogând-o drept „o aberaţie”, „o invenţie” sau „o diversiune” motivată de faptul că „ruşii se pricep la astfel de diversiuni”. Pre­otul a repetat deseori în timpul discuţiei cu reporterul „Ziarului de Iaşi” că se consideră pro-european, iar principala explicaţie pentru care ar apărea pe o astfel de listă ar fi că articolele pe care le publică sunt traduse în limba rusă. „Nici nu ştiu prea bine cine este Aleksandr Dughin, am înţeles că ar fi un ideolog al lui Putin. Nu m-am întâlnit niciodată cu el, Doamne fereşte! Nu prea vine el prin Iaşi. Explicaţia pentru care am apărut aici e foarte clară. Articolele mele din Doxologia au fost traduse şi în Rusia foarte mult, pe cel mai mare site de profil, sute de mii de cititori pe zi. Eu m-am bucurat că sunt citit, până la urmă asta e o misiune. Dar eu sunt tradus şi în alte limbi, asta ce înseamnă, că susţin şi Franţa, şi Anglia etc?”, a explicat părintele Istrati.

La auzul veştii că pe aceeaşi listă se regăseşte şi Doru Tompea, părintele a menţionat că rectorul UPA „este un om pro-european în esenţă, ca şi mine de altfel. Niciodată nu-mi fac impresia că la Moscova se va trăi mai bine ca în Uniunea Europeană”. Totodată, părintele Istrati este de părere că „preşedintele Putin doar se foloseşte de Biserica Ortodoxă pentru a-şi atinge scopurile. Nu vreau să vă faceţi iluzii că Putin este mai ortodox decât cei de la Bru­xelles”.

Grupul de hackeri ruși „Şaltai Boltai” a spart contul de e-mail al unui colaborator apropiat al lui Aleksandr Dughin, un anume Gheorghi Gavrişa (care a lucrat și cu fostul ministru pentru Comunicații și Media al lui Putin – Igor Şciogolev), transmite inliniedreapta.net. Gavrişa apare ca asistent personal al lui Dughin, are adresa de email [email protected].

Hackerii au dat publicității o parte din documente care descriu modul de acțiune al cercului lui Dugin, în special pe cel al finanțatorului, Konstantin Malofeev.

Jurnaliștii ucraineni de la Texty au studiat arhiva de email-uri furate de hackeri și susțin că au descoperit o anexă interesantă – „Anexa nr. 1″, întocmită cel mai probabil de staff-ul lui Dughin.

Țări și persoane, în care e necesară crearea unui club de elită și / sau a unui grup de influență prin „Russia Today”, se arată în introducerea Anexei 1.

Iar textul continuă: „AGD [Aleksandr Gelyevich Dugin] s-a întâlnit fie personal, fie prin intermediari, și a discutat direct sau indirect perspectiva participării în organizație [clubul elitist pro-rus] și/sau într-o inițiativă informală de influență pro-rusă.”

Iată mai jos lista pentru România aflată în anexă:

Ion Iliescu – fost lider al Partidului Social Democrat, fost președinte al României, acum una dintre eminențele cenușii ale Partidului Social Democrat aflat in opoziţie cu regimul pro-american al preşedintelui Băsescu.

Adrian Năstase – fost prim-ministru al României, Preşedinte al Fundaţiei Titulescu, membru al Partidului Social Democrat, cel care l-a lansat în politica mare pe actualul prim-ministru Victor Ponta.

Dan Zamfirescu – istoric, teolog, ideolog, unul dintre principalii ideologi naţionalişti ai erei Ceaușescu.

Ilie Bădescu – director al Institutului de Sociologie al Academiei Române de Științe. Cel mai prestigios geopolitician din Romania.

Momcilo Luburici – Rector al Universităţii Dimitrie Cantemir (Bucureşti)

Doru Tompea – Rector al Universităţii Petre Andrei (Iasi)

Diana Câmpan – purtator de cuvant al Universității din Alba Iulia (Transilvania)

Călin Mihăescu – conducătorul Mişcării Eurasiatice din România, politolog, conducător al editurii «Eurasiatica».

Ion Gurgu – conducător al Editurii «Predania» (literatură conservatoare, Ortodoxă).

Victor Roncea – jurnalist, redactor şef al portalului de ştiri şi analize http://www.ziaristionline.ro/ (Pe unele chestiuni poate avea poziții incomode, nu e filorus).

Răzvan Marica și Mihai Șomănescu – conduc portalul de ştiri http://www.activenews.ro

Vasile Ernu – Editor al portalului de analize http://www.criticatac.ro (site anti-globalizare, stângist)

Ioan Valentin Istrati – preot, jurnalist de radio și televiziune la trinitas.ro, post regional în limba română pentru România, Moldova și Bucovina, editor al portalului http://www.doxologia.ro/autor/pr-ioan-valentin-istrati

George Bara – jurnalist, portalul «Ziarul Natiunea» http://www.ziarulnatiunea.ro/

Vasile Simileanu – geopolitician, editor al publicaţiei de analize „Geopolitica”

Aurelian Anghel – sociolog, are poziţii conservatoare

Marius Văcărelu – om de știință, profesor la Școală Naționale de Științe Politice și Administrație Publică (București);

Ion Coja – profesor universitar, lingvist, scriitor și publicist. Eurosceptic, anti-american.

Dan Puric – actor și regizor de teatru și cinema, scriitor ortodox conservator popular.

Mihai Andrei Aldea – preot ortodox, conservator, anti-globalizare.

Mircea Dogaru – colonel în rezervă, conduce Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate

Ovidiu Hurduzeu – Scriitor romano-american, critic social, ideolog distributivist (concepte economice alternative). Critic faţă de conducerea SUA și a României. Conservator social.

Bogdan Stanciu – conduce Asociaţia anti-avort „Provita.”

Radu Bogdan Herzog – politolog, analist, colaborator regulat la secţiunea românească a site-ului „Vocea Rusiei”

Este foarte posibil ca lista să fi fost întocmită în urma celor două vizite făcute în România de Dughin. Câțiva dintre cei despre care se știe că s-au întâlnit personal cu ideologul eurasianismul sunt pe această listă.

De altfel, Dughin a călătorit foarte mult în străinătate și a creat această rețea de sprjin după ce a fost dat afară de la Universitatea din Moscova (o mișcare care e foarte posibil să fi fost de fațadă, pentru ca Rusia să poată susține că a acționat de capul lui în cazul unor scandaluri de spionaj).

Grupul de hackeri „Shaltai Boltai” (Hopa-Mitică) e renumit pentru acțiunile sale. A spart unul dintre conturile de email ale teroristul rus, agentul GRU ce acționează în estul Ucrainei, Igor Gîrkin – Strelkov, dezvăluind câteva din email-urile schimbate cu fostul „premier” al republicii populare Donețk, rusul Alexander Borodai – ofițer FSB.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de luni, 29 iulie 2024, produsele care au rupt norma printre români. Se vor vinde repejor
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cum poți călători mai ieftin. Sfaturile specialiștilor și cele mai răspândite greșeli
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Eduard Ionescu – Victorie Spectaculoasă la JO Paris 2024 după Salvarea a Șase Mingi de Meci
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!