Potrivit lui Marius Ghenea, preşedinte al Fit Distribution, în România, pirateria este încă foarte ridicată, există numeroase confuzii la noi cu privire la ce înseamnă furtul de proprietate intelectuală. Mai exact, sunt mulţi oameni care consideră că este normal să încalce legea pentru că toţi cei din jurul lor fac la fel, această încălcare a legii devenind normală.
Cota de piaţă a portalurilor de continut video ilegal este greu de estimat, însa 90% este un procent minim, spune Maria Apostol, PR and Corporate Affairs Director al PRO TV S.A , compania ce deţine site-ul cu conţinut video Voyo.ro.
Grav este şi faptul că statul român nu acord o aşa mare importanţă pirateriei online.
„Orice conţinut pirat înseamnă un minus potenţial pentru bugetul de stat în aceeaşi măsură în care înseamnă şi un minus în veniturile creatorilor şi producătorilor de conţinut. Autorităţile ar trebui să acorde la fel de multă atenţie pirateriei online cât acordă şi celei pe suporturi fizice, DVD-uri sau CD-uri”, a declarat pentru RTV.NET, Maria Apostol, PR and Corporate Affairs Director al PRO TV S.A , compania ce deţine site-ul cu conţinut video Voyo.ro.
Nu există modele internaţionale de un succes răsunător în lupta împotriva pirateriei online. Cel mai important caz de până acum este închiderea Mega Upload.
„Cele câteva rezolvări ale unor situaţii de acest fel care au avut loc la nivel internaţional nu au valoare de fenomen. Ele s-au întâmplat în ţări în care autorităţile au înţeles gravitatea acestor fapte şi unde există un cadru legislativ coerent. Aceste reuşite pot fi studiate si, ulterior, aplicate în România doar parţial, adică atât cât există un cadru legislativ acoperitor pentru astfel de fapte„, a mai spus Maria Apostol.