Este vorba despre o autorizare temporara permisa de reglementarile europene, Romania indeplinind in continuare prevederile asumate in Obiectivul pe Termen Mediu (MTO) privind consolidarea fiscala.
Romania cere ca temporar cofinantarile de fonduri europene si cheltuielile pentru cresterea bugetului Apararii si a institutiilor de siguranta nationala sa nu fie luate in calculul indicatorilor de monitorizare a consolidarii fiscale. La clauza de investitii au apelat patru dintre tarile membre UE in 2013, in conformitate cu prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere revizuit si prevederile Tratatului de Stabilitate, Coordonare si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. In plus, Reglementarea europeana nr 1466/1997 revizuita prevede ca modul in care referinta pe cheltuieli este atinsa se analizeaza excluzand din cheltuielile agregate cheltuielile cu plata dobanzilor, cheltuielile cu programele UE, cheltuielile ciclice cu ajutorul de somaj si netezind cheltuielile cu formarea bruta de capital printr-o medie constituita pe 4 ani.
Romania are tot dreptul sa solicite activarea acestor drepturi in conditiile in care are un deficit bugetar de sub 3% din PIB, inflatia se afla la minime istorice, deficitul de cont curent este de 1% din PIB si, in plus, a respectat regula fiscala de reducere a deficitului bugetar structural avand a doua cea mai dura consolidare fiscala din UE, are a treia cea mai mica datorie publica in PIB, are un buffer de 6,8 miliarde euro in Trezorerie iar rezervele internationale ale BNR sunt la un nivel mult peste pragul de confort.
Astazi Romania este cea mai stabila tara din punct de vedere macroeconomic din regiune, respectand toate criteriile de convergenta nominala. Romania trebuie sa primeasca aceste drepturi pentru a consolida cresterea economica la peste 3% prin stimularea sectorului privat si cresterea calitatii investitiilor publice concomitent cu refacerea plasei de siguranta sociala deteriorata in perioada crizei.
Romania are nevoie de aceasta autorizare temporara pentru a lasa economia sa respire in 2015, a accelera reformele structurale inclusiv cele privind eficienta guvernantei corporative la companiile de stat si a consolida cresterea competitivitatii, recunoscuta de altfel de toate rapoartele organismelor internationale.