Ţările din Balcanii de Vest şi-au stabilit ca obiectiv aderarea la UE, însă unii diplomaţi afirmă că Rusia profită de vremurile dificile şi de sentimentul pro-rus al unor creştin ortodocşi slavi pentru a-şi spori influenţa în regiune.
Remarcând ‘tensiunile’ dintre UE şi Rusia, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, aflată într-o vizită în Bosnia, a spus că este în interesul ambelor părţi „să găsească şi să dezvolte căi de cooperare, şi nu de confruntare”.
„Cu siguranţă, ar fi o idee bună ca Balcanii de Vest să fie ţinuţi în afara acestei dinamici şi gândiri şi mă aştept ca toată lumea de la conducerea Rusiei să creadă la fel”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.
Citeşte şi Juncker: Rusia este pentru moment o problemă strategică pentru UE
Germania, în special, şi-a exprimat clar îngrijorarea în legătură cu rolul Rusiei în Balcani, o regiune care rămâne fragilă din punct de vedere politic şi economic la două decenii după destrămarea sângeroasă a fostei Iugoslavii.
Slovenia şi Croaţia au aderat la UE, însă extinderea blocului comunitar spre Serbia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Albania şi Kosovo a fost încetinită din cauza ritmului lent al reformelor şi a îngrijorării din interiorul UE privind o nouă extindere.