‘Creştinii sunt pe cale să fie alungaţi din Orientul Mijlociu, în suferinţă’, a tras un semnal de alarmă Suveranul Pontif, care a făcut referire la responsabilitatea jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), fără a-i numi însă, conform textului alocuţiunii primite de AFP.
‘Este mai ales vina unei grupări extremiste şi fundamentaliste că aceste comunităţi, în special creştinii şi yazidiţii, dar şi alţii, au plecat şi că toţi sunt victimele violenţelor inumane din cauza identităţii lor etnice şi religioase’, a declarat Papa Francisc.
‘Se pare că aceşti oameni nu vor ca noi să fim creştini’, a adăugat el.
Ofensiva lansată la începutul lui iunie în Irak a pus pe drumuri sute de mii de refugiaţi. Dintre aceştia, sute de mii de creştini dar şi mai multe mii de membri ai comunităţii Yazidi, minoritate care locuieşte în principal în nordul Irakului, şi-au găsit refugiu în Kurdistan.
Demnitari musulmani şi creştini au făcut apel joi la creştinii din Orientul Mijlociu să nu plece din regiune în ciuda persecuţiilor grupărilor jihadiste, răspunzând apelului papei la o condamnare a violenţelor ‘teroriste’ de către liderii musulmani.
Cu prilejul vizitei sale în Kurdistanul irakian, cardinalul Barbarin, episcop de Lyon, a vizitat sâmbătă taberele de refugiaţi majoritar creştini din cartierul creştin Ainkawa.
Este a doua călătorie a cardinalului la Erbil în acest an. El s-a deplasat aici şi în iulie, după înfrăţirea diocezelor din Lyon şi Mosul, al doilea oraş din Irak căzut în iunie în mâinile grupării SI şi de unde au fugit numeroşi creştini.
Însoţit de o delegaţie de circa 100 de persoane, Philippe Barbarin ar urma să fie primit de Louis Raphael I Sako, patriarh al caldeenilor.