Mesajul premierului Victor Ponta de Ziua Constituţiei

Modificarea Constituţiei poate fi, în actuala conjunctură politico-instituţională, o oportunitate în vederea remodelării instituţionale şi restructurării vieţii politice, sociale şi economice româneşti, afirmă premierul Victor Ponta în mesajul său adresat de Ziua Constituţiei României.
Iulian Tudor
08 dec. 2014, 08:44
Mesajul premierului Victor Ponta de Ziua Constituţiei

‘Astăzi, la aniversarea a 23 de ani de la aprobarea Constituţiei României, prin referendumul din 8 decembrie 1991, este important să privim retrospectiv, cu obiectivitate, simţ critic şi responsabilitate. Vom putea constata că actuala Lege fundamentală a reuşit să pună bazele unui sistem democratic fundamentat pe principiile statului de drept, economiei de piaţă, pluralismului şi pe drepturile fundamentale ale omului’, se arată în mesajul transmis Agerpres de Biroul de presă al Executivului.

Ponta adaugă că, totodată, Ziua Constituţiei reprezintă şi un îndemn spre viitor, spre România generaţiei de mâine, spre aspiraţiile ei şi spre nevoile societăţii secolului al XXI-lea.

‘Modificarea Constituţiei poate fi, în actuala conjunctură politico-instituţională, o oportunitate în vederea remodelării instituţionale şi restructurării vieţii politice, sociale şi economice româneşti. Multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu a adus România într-un blocaj politic şi instituţional care afectează întreaga societate. Conflictul instituţional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenând întreaga societate. Tensiunile dintre diferitele puteri şi autorităţi publice au avut drept consecinţă dereglarea mecanismului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. În locul promovării unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul instituţional dintre acestea’, afirmă premierul.

Ponta adaugă că o discuţie privind modificarea Constituţiei este un proiect de care societatea românească în ansamblul ei are nevoie.

‘O discuţie de revizuirea/ reformarea Constituţiei este absolut necesară iar Ziua Constituţiei este cadrul potrivit pentru a reaminti această necesitate, care trebuie să devină o prioritate în anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale’, mai afirmă Ponta.

Premierul menţionează şi direcţiile revizuirii Constituţiei aşa cum sunt cerute de societate şi de evoluţiile ultimilor ani: definirea clară a puterilor executive şi crearea cadrului pentru o bună colaborare instituţională în interiorul Executivului; asigurarea independenţei justiţiei şi consolidării statului de drept; eliminarea abuzurilor permise în prezent şi protejarea mai bună a cetăţenilor în faţă noilor forme de imixtiune în viaţa privată; dezvoltarea democraţiei participative, care să completeze armonios democraţia reprezentativă; întărirea mecanismelor de dialog între instituţiile politice şi societatea civilă; continuarea descentralizării, inclusiv prin înfiinţarea regiunilor, ca unitate administrativ teritorială.

‘Revizuirea Constituţiei trebuie, în acelaşi timp, să fie completată de o reformă electorală autentică (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numărului de parlamentari şi revenirea la un sistem electoral corect), dar şi de o modernizare şi reformare autentică a administraţiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic şi eficientizarea administraţiei)’, apreciază premierul Victor Ponta. 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Alimentul care te ferește de demență. Nu e scump și are numeroase beneficii
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Criză de apă în insulele grecești: Sifnos cere declararea stării de urgență
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!