Ministrul japonez de finanţe Taro Aso nu este la primul derapaj declarativ, în ianuarie 2013 el afirmând că „bătrânii trebuie lăsaţi să moară mai repede”.
„Mulţi par să privilegieze această imagine a unor persoane vârstnice rele (care ar fi responsabile de îmbătrânirea populaţiei şi de consecinţele acestui fenomen), dar problema este că nu avem suficienţi copii”, a declarat Taro Aso cu ocazia unui discurs de campanie pentru alegerile legislative de duminică.
În Japonia, a avea sau nu copii reprezintă un subiect delicat, iar astfel de afirmaţii, în stilul consacrat deja al lui Aso, suscită iritare în rândul opiniei publice.
Maniera în care s-a exprimat a şocat presa japoneză pentru că, potrivit acesteia, ministrul a criticat direct femeile care nu fac copii, considerându-le responsabile de scăderea natalităţii, şi nu sistemul care nu le motivează suficient să devină părinţi, din cauza unor politici necorespunzătoare.
Indicele de fertilitate în Japonia este plafonat la 1,4 copii pe femeie, deşi ar fi nevoie ca acesta să atingă 2,1 pentru a se asigura reînnoirea generaţiilor. Principala cauză a acestui fenomen de durată este îngrijorarea cu privire la viitor, teama de a nu avea suficiente venituri pentru a putea întreţine o familie.
La aceasta se adaugă un deficit de unităţi şi sisteme de îngrijire a celor foarte mici, fapt ce le obligă pe mame să renunţe la locul de muncă. Pe de altă parte, se remarcă creşterea proporţiei de persoane cu vârste de peste 65 de ani care nu mai sunt active şi au nevoie de mai multe îngrijiri medicale.
Premierul Shinzo Abe a promis crearea a sute de mii de locuri în creşe în următorii ani şi vrea, prin politica sa supranumită ‘Abenomics’, să încurajeze mai multe femei să îşi urmeze cariera profesională, fiind în acelaşi timp şi mame.