CONTROVERSE la Cameră privind reluarea votului în cazul deputatului Cătălin Teodorescu

Dispute în Parlament pe reluarea votului pentru arestarea deputatului Cătălin Teodorescu. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor trebuia să decidă luni dacă se reia sau nu votul în cazul deputatului PDL Cătălin Teodorescu, implicat în dosarul fostei şefe DIICOT Alina Bica. Conducerea Camerei a pasat înă problema către Comisia Juridică, iar hotărârea finală va fi luată marţi în plen. 
Romania TV
08 dec. 2014, 12:06
CONTROVERSE la Cameră privind reluarea votului în cazul deputatului Cătălin Teodorescu

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor urma să decidă luni dacă va fi reluat votul în cazul ridicării imunităţii deputatului PDL Cătălin Teodorescu, după ce săptâmâna trecută parlamentarul a rămas cu imunitatea intactă, deoarece nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru a da curs cererii DNA de arestare a acestuia.

Potrivit secretarului Camerei, Marcel Ion Ciolacu (PSD), Biroul Permanent a decis să trimită cazul ridicării imunităţii deputatului Cătălin Teodorescu la Comisia Juridică, din cauza disputei create pe reluarea votului.

Ciolacu a explicat că, în Birou, s-au formulat două propuneri. Prima se referă la corectarea unei erori materiale, mai exact aceea că pe lista de prezenţi a fost trecut şi deputatul UDMR, Marko Attila, deşi acesta era absent. A doua se referă la reluarea votului în plen, variantă susţinută de PNL.

Citeşte şi Ponta: Soluţia rapidă la cererea DNA este demisia deputatului PDL Cătălin Teodorescu

„S-a discutat în privinţa reluării votului la colegul nostrum domnul Teodorescu sau corectarea erorii materiale făcute de către mine şi anume Gabor Attila a fost trecut prezent la acel vot. A fost luată lista de prezenţă şi s-a constat că dintr-o eroare domnul Attila a fost trecut prezent. Ţinând cont că cvorumul a fost de 292 voturi, au fost 146 pentru încuviinţare, 101 împotrivă şi 9 anulate, înseamnă că toată această procedură a stat într-un singur vot. Constatându-se şi faptul că este această eroare materială, că domnul Attila Gabor nu a fost prezent la vot, e de notorietate acest lucru, au fost două propuneri în BP, una de corectare a erorii materiale susţinute de presedintele de şedinţă domnul Miron Mirtrea şi chemarea comisiei şi corectarea erorii materiale şi supusă plenului Parlamentului mâine să se ia act de ea iar a doua propunere a fost de reluare a votului în totalitate în ceea ce priveşte pe domnul Teodorescu tot în şedinţa de mâine a Parlamentului”, a explicat Ciolacu.

Comisia Juridică are termen până marţi, la 9.00, să îşi spună punctul de vedere, urmând ca Biroul Permanent să decidă care dintre cele două variante va fi supusă votului, marţi, în plen.

Dacă se va corecta eroarea materială, se aprobă încuviinţarea”, a spus Ciolacu, explicând că se va reduce astfel cvorumul la 291, iar votul necesar pentru încuviinţarea arestării va fi de 146 de voturi „pentru”, exact votul înregistrat săptămâna trecută. 

Comisia juridică, întrunită rapid, a decis să fie îndreptată eroarea materială prin care un deputat a fost trecut prezent, deşi nu a votat, şi nu să se reia votul în plen, a declarat preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă. 

„Comisia juridică nu s-a pronunţat astăzi nici cu privire la cvorum, nici cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Practic, noi a trebuit să sugerăm Biroului permanent, care decide, că în cazul în care există o eroare materială într-un proces-verbal emis de Comisia pentru numărarea şi validarea rezultatului acestui vot, acea comisie trebuie să constate acea eroare materială şi să producă rectificarea. Este o sugestie de procedură doar, după care să vină în faţa plenului şi să prezinte noul rezultat. Dacă Regulamentul şi legea, care noi trebuie să o respectăm, spune că această Comisie de numărare şi validare a rezultatului votului construieşte acest proces-verbal şi, în mod clar, există o eroare materială care a viciat concluzia, tot acea Comisie poate constata şi îndrepta acea eroare materială’, a declarat preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă.

Întrebat dacă deputatul PDL Cătălin Teodorescu va rămâne fără imunitate la prima şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, Ciucă a spus că ceea ce va hotărî Comisia de validare acel lucru va fi citit în plen. ‘Dacă comisia de validare face corectare, în sensul în care cvorumul la care s-a raportat, al parlamentarilor prezenţi, este mai mic decât cel trecut data trecută în procesul-verbal, atunci evident şi soluţia este schimbată în sensul în care Camera Deputaţilor încuviinţează cererea ministrului ( Justiţiei-n.r.) cu privire la arestarea respectivului deputat. (…) Erau prezenţi 292 de parlamentari, din care unul cu dovadă concretă nu a fost în ţară, deci, dacă îl scazi pe acela din cvorumul prezenţei, se ajunge la 291 şi, evident, şi soluţia se schimbă’, a explicat Bogdan Ciucă.

Citeşte şi Deputaţii se verifică între ei pentru a vedea cum au votat în cazul lui Cătălin Teodorescu

Liderul grupului PNL Tinel Gheorghe a cerut, tot luni, demisia lui Marcel Ciolacu din funcţia de secretar al Camerei, pentru faptul că, la votul asupra arestării preventive a lui Teodorescu, l-a trecut prezent pe Marko Attila, deşi lipsea, modificându-se, astfel rezultatul votului.

Tinel Gheorghe a precizat că, în şedinţa Biroului Permanent, a solicitat reluarea votului în cazul arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu, deoarece a constatat „neconcordanţe”.

„Am cerut reluarea votului, pentru că am constatat neconcordanţe. Singura soluţie logică, chiar dacă Marko Attila este declarat absent, singura soluţie logică este de a relua procedura de vot. Sunt neconcordanţe şi la Attila Marko. Am solicitat reluarea procedurii de vot, regulamentul spune că la soplicitarea unui lider de grup se poate relua votul. Eu cred că pentru a elimina orice ambiguitate, orice suspiciune că parlamentul persistă sau încearcă să cosmetizeze anumite lucruri, procedura de vot ar trebui reluată”, a spus deputatul opoziţiei.

El a arătat că există „suspiciuni îndreptăţite” Teodorescu va contesta dacă se va îndrepta doar eroarea şi nu se va relua votul.

„După părerea mea, există suspiciuni îndreptăţite că Teodorescu va contesta şi atunci, pentru a lăsa cât mai puţine portiţe pentru a contesta, eu cred că cea mai bună soluţie este de reluarea procedurii de vot. Comisia juridică trebuie să dea un punct de vedere”, a adăugat Tinel.

El a arătat şi că Ciolacu nu mai poate fi secretarul Camerei după această eroare, trebuie să-şi asume gestul şi să demisioneze. „Eu cred că domnul Ciolacu nu mai poate fi secretarul Camerei Deputaţilor şi trebuie să-şi asume de îndetă gestul şi să demisioneze . Este o decizie pe care PSD şi domnul Ciolacu o va lua„, a mai spus deputatul PNL.

Citeşte şi CEARTĂ în Parlament pe tema „Cine l-a scăpat de DNA pe Cătălin Teodorescu?”

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri, cu 171 voturi „pentru” şi 111 „împotrivă”, cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila. Votul a fost secret cu bile. 

În cazul lui Cătălin Tedorescu, cererea de arestare a întrunit 146 de voturi „pentru” şi 101 „împotrivă”, insuficient pentru aprobarea arestării întrucât pe lista de prezenţă erau trecuţi 292 de deputaţi.

În aceste condiţii, cererea mai avea nevoie de un singur vot favorabil pentru a fi aprobată. Astfel, peste 30 de deputaţi fie au plecat din sală înainte votului, fie nu au votat, fapt ce a generat acuze reciproce între putere şi opoziţie privind sabotarea demersurilor justiţiei.

Votul deputaţilor de respingere a încuviinţării arestării preventive, în cazul lui Cătălin Teodorescu (PDL) a stârnit controverse în şedinţa de plen de miercuri.

Deputatul UDMR Marton Arpad a imputat celorlalte partide că au luat decizii discriminatorii, deoarece au aprobat cererea de arestare pentru un deputat maghiar, dar au respins-o pentru cel român. „Halală (sic) decizie!”, a răbufnit Marton.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
O statuie antică de marmură, descoperită de un grec lângă un tomberon
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București