Mircea Moloţ, care la doar cateva zeci de ore dupa ce procurorii Laurei Codruta Kovesi l-au retinut, acuzandu-l de acordarea contractelor din bani publici dupa bunul sau chef, a reusit performanta uluitoare de a se remarca din nou intr-un alt dosar, în care se suspecteaza deturnarea a zeci de milioane de euro acordati cu generozitate de catre Bruxelles, prin APIA, pentru sprijinirea fermierilor.
În timp ce crescatorii de animale din Hunedoara, unul dintre cele mai sarace judete ale tarii, de-abia isi duc traiul de azi pe maine, acestia au descoperit cu stupoare ca banii care li se cuveneau pe proprietatile lor sunt incasati, de ani buni, de catre alte persoane. Despre care exista indicii ca nu ar fi decat „sagetile” unor importanti politicieni locali, ca „baronul” Mircea Molot si mai multi „locotenenti” ai acestuia, in frunte cu primarul din Calan, Adrian Filip Iovanescu.
Interesant este insa ca nici macar dupa ce unii proprietari au descoperit ca altcineva le ia banii si au incercat chiar medieri, reteaua nu s-a oprit din „sifonarea” banilor de pe terenuri din Nadajdia de Sus, Nadajdia de Jos, Sancrai sau Streisangeorgiu. Potrivit enational.ro, un intreg munte aferent acestei ultime localitati a fost decretat drept fosta „zona politica administrativa” a orasului Calan si acum se incaseaza pe el nu mai putin de 30 de miliarde de lei vechi de la APIA. Insa cat de curand se va afla oficial si la cine ajung banii astfel obtinuti. Mai ales ca primarul din Calan, Adrian Filip Iovanescu, este recunoscut drept „locotenentul” presedintelui CJ Hunedoara, deja inculpatul Mircea Molot.
Si daca „locotenentul” Iovanescu si-a tras un intreg munte, de ce nu ar fi procedat la fel si „baronul” absolut al Hunedoarei. Mircea Moloţ este acuzat de procurorii DNA de fapte de corupţie, anchetatorii susţinând că, începând cu 2010, a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară.
Moloţ este acuzat de trafic de influenţă, luare de mită, spălare de bani, în forma instigării (două infracţiuni), conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.
În ceea ce îl priveşte pe vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (patru acte materiale) şi spălare de bani, în forma instigării.
Ginerele lui Mircea Moloţ, Robertto Patrick Venter, administrator al SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor concurente de complicitate la luare de mită, în formă continuată (21 acte materiale), complicitate la luare de mită, în formă continuată, (trei acte materiale), spălare de bani (două infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Fiul unui consilier judeţean din Hunedoara, arestat preventiv pentru proxenetism
Administrator al SC Viva Construct SRL şi SC Euro Cons Expert SRL, Vasile Axinte este acuzat de săvârşirea infracţiunilor concurente de cumpărare de influenţă în formă continuată (două acte materiale), dare de mită în formă continuată (21 acte materiale ), dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă, (21 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.