SENTIMENTUL de dimineaţă: Banii ieftini de la BCE calmează bursele, iar SUA le încurajează

Politicieni europeni au văzut că dă rezultate bune politica Băncii Centrale Europene (BCE) de a pompa lichidităţi în sistemul bancar european. Ei găsesc acum că este importantă, măcar ca subiect de dezbatere, echilibrarea politicilor de austeritate, cu cele de inspiraţie americană, de stimulare a creşterii economice, prin inundarea pieţei cu bani noi. Acesta este ritmul progresului în Europa, iar bursele lumii îl salută atât cât e.
Adrian N. Ionescu
02 mart. 2012, 07:30
SENTIMENTUL de dimineaţă: Banii ieftini de la BCE calmează bursele, iar SUA le încurajează

Economia Statelor Unite arată, în general o crteştere blândă, şi asta stimulează bursele. Criza datoriei Greciei nu este pe deplin rezolvată, dar a fost calmată pentru moment“, descrie auspiciile de azi Kiyoshi Ishigane, un strateg de la Mitsubishi UFJ Asset Management Co din Tokyo, citat de Bloomberg„.

Şi la noi auspiciile sunt bune, randamentele dividendelor aşteptate de la vedetele autohtone lasă de noi creşteri, chiar dacă unii investitori vor deveni prudenţi şi vor mai vinde, ca să răscumpere ulterior ceva mai ieftin.

Indicele BET FI, cel mai sensibil şi mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a aşezat din nou peste pragul de 26.000 de puncte, confortabil deasupra suportului vital pentru creştere, situat cu 1000 de puncte mai jos.

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), şi s-a instalat pe o tendinţă crescătoare solidă pe termen mediufaptul, tocmai pentru că a trecut peste pragul crucial stabilit la 25.000 de puncte de către  Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Scurities din Cluj Napoca.

Acţiunile din portofoliul BET Fi sunt cele mai căutate de investitorii străini, indicele are reputaţia de a anticipa comportamentul celorlalţi indici, respectiv al întregii pieţe şi, de aceea, este în centrul atenţiei analiştilor.

Analiştii au adoptat „ca favorit scenariul optimist“, şi consideră că are „o probabilitate mai mare extinderea creşterilor, într-o primă etapă, până la 29.000 – 31.000 de puncte. Desigur, acest scenariu nu exclude corecţii pe parcurs“, preciza, luni,  în raportul său săptămânal, Dan Rusu.

La 25.ooo de puncte este suportul vital pentru creştere, iar la  29.000 – 31.000 de puncte sunt următoarele rezistenţe care trebuie înnvinse.

Argumentele lui Dan Rusu rămân valabile şi azi şi sunt detaliate în propriul nostru raport: „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20

Alte comentarii

Indicele BET şi-a demonstrat forţa de a se instala stabil deasupra pragului de rezistenţă de la 25.000 de puncte. Răsturnarea tendinţei negative, în care noi am crezut deja de acum 3 săptămâni, a mai primit ieri o confirmare, iar eventualele corecţii nu o mai pot pune în pericol uşor.

Tendinţa de creştere actuală este foarte solidă pe termen mediu, adică măcar până la datele de referinţă ale adunărilor generale care vor stabili dividendele. Corecţiile vor putea apărea, însă, oricând pe fondul marcărilor de profit“, a declarat, ieri, pentru RTV.NET, Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Intercapital Invest

După stabilizarea peste fosta rezistenţă de la 25.000 de puncte, aceasta a devenit suport pentru creştere şi ne putem aştepta ca eventualele corecţii să se oprească aici sau mai sus. „Vom putea spera în atingerea maximelor din februarie 2010“, ne spunea, luni, Dan Rusu. (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, explicarea termenilor tehnici). Putem.

Altfel spus, fostul prag de rezistenţă împotriva creşterii s-a transformat în suport pentru creştere. Adică: investitori vor accepta greu scăderea sub acest prag, iar când o vor accepta o vor face doar temporar. Pericolele reale nu vor veni curând.

Decocamdată, corecţiile negative ar putea fi doar dintre cele „sănătoase“, cum le denumeşte  Marcel Murgoci, de la casa de brokeraj Estinvest. După un „raliu“ de creşteri consistente ( cum a fost cel din acest început de an), investitorii preferă să aştepte ca preţurile să mai scadă.

Scăderea este binevenită şi pentru cei care nu au intrat la cumpărare încă şi ar intra dar li se pare prea scumpă piaţa. Astfel, bani proaspeţi ar intra în piaţă.

Oricum, dacă este să ne temem de o corecţie, nu de cea de azi, dacă va fi,  trebuie să ne temem.

„După ce sezonul dividendelor se va fi încheiat, cândva în aprilie, este posibilă şi o corecţie negativă consistentă, pentru că va fi dispărut principalul stimulent pentru cumpărare. Va rămâne eventual cel al rezultatelor pe primul trimestru al companiilor, dacă vor fi bune“, declara Marcel Murgoci, vineri, pentru RTV.NET. Şi va avea dreptate măcar până în aprilie.

Pentru a avea la dispoziţie toate reperele tehnice, să precizăm că sub 25.000 de puncte, suportul cel mai solid, care se va opune răsturnării tendinţei ascendente recent confirmate, pragul cel mai apropiat de suport împotriva scăderii BET Fi,  este la 23.000 de puncte. Următorul este la 21.000 de puncte, însă coborârea până acolo nu este mai deloc probabilă .

Acestea sunt repere care nu  trebuie scăpate din vedere.

Fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, trebuie să îşi propună  propriile repere pentru a da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative neconvenabile din punctul propriu de vedere.

Celelalte detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20“. Ştiri potenţiale ale săptămânii le vom sintetiza articolul Ce ne mai așteaptă săptămâna aceasta. Știrile care vor mișca pieţele lumii

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT
Toate cele de mai sus nu sunt sigestii şi nici recomandări de investiţii. Responsabilitatea deciziilor aparţine celor care le iau, în funcţie de propria toleranţă la risc şi indiferent dacă s-au simţit inspiraţi sau nu de acest articol.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsul Lidl pe care retailerul îl aduce la raft de sâmbătă, 23 noiembrie 2024. E la promoție și adorat de români. Costă doar 1.49 lei și mulți îl caută în perioada sărbătorilor
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Joe Biden condamnă mandatele de arestare emise de CPI împotriva liderilor israelieni
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili