Prăpăd în sudul ţării din cauza INUNDAŢILOR. Autorităţile se pregătesc de evacuări

Mobilizare de urgenţă în sudul ţării, din cauza inundaţiilor care ameninţă zona. Autorităţile se pregătesc de evacuări pentru a evita un dezastru. Mai multe râuri şi-au mărit debitul alarmant după aproape o jumătate de zi de ploi.
Filip Stan
09 dec. 2014, 09:43
Prăpăd în sudul ţării din cauza INUNDAŢILOR. Autorităţile se pregătesc de evacuări

Alertă de inundaţii în zece judeţe din sudul ţării, este cod portocaliu pe mai multe râuri până joi.

„În condiţiile noilor atenţionări meteo, există posibilitatea ca în localităţile din sudul ţării, cum a spus şi domnul director Sandu, unde va continua să plouă, să luăm măsuri de evacuare preventivă a populaţiei, de aceea cer prefecţiilor ca împreună cu primarii să aibă pregătite variantele de cazare temporară a populaţiei”, a declarat Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Vâlcea: 50 de case, în pericol de a fi luate de râul Olăneşti în comuna Păuşeşti Măglaşi

Un număr de 50 de case se află în pericol de a fi luate de râul Olăneşti, în comuna Păuşeşti Măglaşi din judeţul Vâlcea, după ce apele învolburate au erodat un mal în satul Coasta, distrugând un drum comunal.

‘Este foarte periculos ce se întâmplă în acest moment. Râul Olăneşti are debitul ridicat şi deja a rupt malul în zona satului Coasta şi a distrus un drum comunal. Mai grav este că malul este erodat în continuare şi apa se apropie de zona caselor. Sunt 50 de case care se află în pericol de a ajunge în albia râului. S-au făcut lucrări, dar jumătate din digul realizat de Direcţia Apelor a fost deja luat de râu. Am înaintat adrese la ISU, Apele Române, Prefectura Vâlcea. Oamenii stau cu frică, pentru că vremea se anunţă la fel de rea pentru următoarele zile’, a declarat marţi pentru AGERPRES primarul Alexandru Dediu.

În ultimele zile s-au produs mai multe alunecări de teren în comuna Măciuca şi în Băile Olăneşti, din cauza vremii nefavorabile.

În Băile Olăneşti, şoseaua ocolitoare a fost deja blocată de un versant de pământ, autorităţile aşteptând oprirea ploilor pentru a putea interveni.

Aproape 1500 de hectare de teren agricol, păduri şi păşuni, inundate în Giurgiu

Aproximativ 1.500 de hectare de terenuri agricole, păduri şi păşuni sunt inundate în judeţul Giurgiu în urma precipitaţiilor căzute în ultimele zile.

„La această oră sunt inundate 305 hectare de terenuri agricole, 780 hectare de păşune şi 370 hectare de pădure şi mai sunt afectate patru podeţe şi trei drumuri comunale pe care apa este deversată pe o lungime totală de doi kilometri”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu, Mădălina Bocioroagă.

Ea spune că mai există un drum comunal necirculabil din cauza inundaţiilor, cel între localităţile Iepureşti şi Chirculeşti, dar se poate circula pe varianta ocolitoare din localitatea Băneşti.

Din noaptea de luni spre marţi plouă torenţial în judeţul Giurgiu, cele mai mari cantităţi de apă din precipitaţii fiind înregistrate în localitatea Mârşa – 17,2 l/mp şi în municipiul Giurgiu 18,5 l/mp. Ca urmare a ploilor căzute din ultimele ore a mai fost inundată curtea unei societăţi agricole din satul Podul Doamnei localitatea Clejani, iar pentru evacuarea apei de acolo a intervenit Garda ‘Roata de Jos’ a ISU Giurgiu.

Cinci localităţi afectate de inundaţii, în Teleorman

Cinci localităţi din judeţul Teleorman sunt afectate de inundaţii din cauza precipitaţiilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘A.D. Ghica’, Gelu Dragomir, pompierii încearcă marţi să evacueze apa din mai multe curţi din localităţile Trivalea Moşteni, Alexandria şi Scurtu Mare cu ajutorul motopompelor. În comuna Peretu detaşamentul de pompieri Roşiorii de Vede acţionează cu o motopompă remorcabilă şi trei subofiţeri pentru evacuarea apei scurse de pe versanţi. În comuna Poeni, detaşamentul de pompieri Videle acţionează cu şase subofiţeri, un camion şi o barcă pneumatică pentru căutarea unui copil care a dispărut în apele pârâului Dâmbovnic în urmă cu patru zile.

Căutările au fost reluate miercuri de către pompierii militari, aceştia fiind ajutaţi de doi reprezentanţi ai unor firme de rafting profesionist. Gelu Dragomir a declarat că specialiştii au extins căutările cinci kilometri în aval, dar până în acest moment copilul care a căzut împreună cu familia din căruţa ce încerca să traverseze apele râului nu a fost găsit.

Olt: Sute de gospodării inundate în şase localităţi din judeţ

Câteva sute de gospodării, dar şi drumuri, poduri, podeţe precum şi terenuri agricole au fost inundate marţi, în judeţul Olt, din cauza ploilor abundente, a scurgerilor de pe versanţi şi a ieşirii din matcă a unor pârâuri, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.

Cele mai afectate localităţi sunt Crâmpoia şi Movileni. La Crâmpoia sunt inundate 131 de gospodării şi anexe gospodăreşti, 120 de fântâni, 385 de hectare terenuri agricole şi păşuni, patru podeţe, drumuri comunale şi străzi pe o lungime de circa nouă kilometri. Problemele sunt cauzate atât de scurgerile de apă de pe versanţi cât şi de ieşirea din matcă a pârâului Dorofei.

La Movileni, tot din cauza scurgerilor de pe versanţi şi a revărsării Dorofeiului, sunt inundate zeci de gospodării, două poduri şi peste şapte kilometri de străzi şi drumuri comunale.

Sunt inundaţii şi în comuna Şerbăneşti (26 de gospodării), în Corbu (şapte gospodării şi 29 de beciuri) şi Valea Mare (opt grădini), precum şi la Coloneşti (trei gospodării). În ajutorul voluntarilor, la Coloneşti intervin şi pompieri din cadrul ISU Olt pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor.

VREMEA FACE RAVAGII. 80 de gospodării sunt SUB APE în Dâmboviţa

Râuri din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov se află sub Cod portocaliu de inundații începând de marți dimineață de la ora 6,00, până joi, 11 decembrie, la ora 14,00.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Motru și unii afluenți mici ai Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Jiu pe sector Filiași-Podari (județele Gorj și Dolj), Olteț și afluenții mici ai Oltului inferior din județele Vâlcea, Gorj, Dolj și Olt, Călmățui, Vedea superioară amonte Văleni, Teleorman și pe alți afluenți mici ai râului Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Neajlov, Sabar și alte râuri mici din bazinul inferior al Argeșului (județele Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov).

În același interval a fost instituit Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectoarele Sadu-amonte Filiași și aval Podari, precum și pe afluenții Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Vedea aval Văleni (județul Teleorman), Argeș și afluenții săi din județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov, Ialomița-bazin mijlociu (județele Dâmbovița și Prahova).

Codul portocaliu semnalează risc de viituri majore generatoare de revărsări importante care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social-economice și la depășirea cotelor de inundație.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de ninsori, ploi, polei şi viscol în intervalul 8 decembrie, ora 23 – 10 decembrie, ora 10.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Serialele ‘Shogun’ și ‘The Bear’ conduc în topul nominalizărilor pentru premiile Emmy
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'