Alertă de inundaţii în zece judeţe din sudul ţării, este cod portocaliu pe mai multe râuri până joi.
„În condiţiile noilor atenţionări meteo, există posibilitatea ca în localităţile din sudul ţării, cum a spus şi domnul director Sandu, unde va continua să plouă, să luăm măsuri de evacuare preventivă a populaţiei, de aceea cer prefecţiilor ca împreună cu primarii să aibă pregătite variantele de cazare temporară a populaţiei”, a declarat Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.
Un număr de 50 de case se află în pericol de a fi luate de râul Olăneşti, în comuna Păuşeşti Măglaşi din judeţul Vâlcea, după ce apele învolburate au erodat un mal în satul Coasta, distrugând un drum comunal.
‘Este foarte periculos ce se întâmplă în acest moment. Râul Olăneşti are debitul ridicat şi deja a rupt malul în zona satului Coasta şi a distrus un drum comunal. Mai grav este că malul este erodat în continuare şi apa se apropie de zona caselor. Sunt 50 de case care se află în pericol de a ajunge în albia râului. S-au făcut lucrări, dar jumătate din digul realizat de Direcţia Apelor a fost deja luat de râu. Am înaintat adrese la ISU, Apele Române, Prefectura Vâlcea. Oamenii stau cu frică, pentru că vremea se anunţă la fel de rea pentru următoarele zile’, a declarat marţi pentru AGERPRES primarul Alexandru Dediu.
În ultimele zile s-au produs mai multe alunecări de teren în comuna Măciuca şi în Băile Olăneşti, din cauza vremii nefavorabile.
În Băile Olăneşti, şoseaua ocolitoare a fost deja blocată de un versant de pământ, autorităţile aşteptând oprirea ploilor pentru a putea interveni.
Aproximativ 1.500 de hectare de terenuri agricole, păduri şi păşuni sunt inundate în judeţul Giurgiu în urma precipitaţiilor căzute în ultimele zile.
„La această oră sunt inundate 305 hectare de terenuri agricole, 780 hectare de păşune şi 370 hectare de pădure şi mai sunt afectate patru podeţe şi trei drumuri comunale pe care apa este deversată pe o lungime totală de doi kilometri”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu, Mădălina Bocioroagă.
Ea spune că mai există un drum comunal necirculabil din cauza inundaţiilor, cel între localităţile Iepureşti şi Chirculeşti, dar se poate circula pe varianta ocolitoare din localitatea Băneşti.
Din noaptea de luni spre marţi plouă torenţial în judeţul Giurgiu, cele mai mari cantităţi de apă din precipitaţii fiind înregistrate în localitatea Mârşa – 17,2 l/mp şi în municipiul Giurgiu 18,5 l/mp. Ca urmare a ploilor căzute din ultimele ore a mai fost inundată curtea unei societăţi agricole din satul Podul Doamnei localitatea Clejani, iar pentru evacuarea apei de acolo a intervenit Garda ‘Roata de Jos’ a ISU Giurgiu.
Cinci localităţi din judeţul Teleorman sunt afectate de inundaţii din cauza precipitaţiilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘A.D. Ghica’, Gelu Dragomir, pompierii încearcă marţi să evacueze apa din mai multe curţi din localităţile Trivalea Moşteni, Alexandria şi Scurtu Mare cu ajutorul motopompelor. În comuna Peretu detaşamentul de pompieri Roşiorii de Vede acţionează cu o motopompă remorcabilă şi trei subofiţeri pentru evacuarea apei scurse de pe versanţi. În comuna Poeni, detaşamentul de pompieri Videle acţionează cu şase subofiţeri, un camion şi o barcă pneumatică pentru căutarea unui copil care a dispărut în apele pârâului Dâmbovnic în urmă cu patru zile.
Căutările au fost reluate miercuri de către pompierii militari, aceştia fiind ajutaţi de doi reprezentanţi ai unor firme de rafting profesionist. Gelu Dragomir a declarat că specialiştii au extins căutările cinci kilometri în aval, dar până în acest moment copilul care a căzut împreună cu familia din căruţa ce încerca să traverseze apele râului nu a fost găsit.
Câteva sute de gospodării, dar şi drumuri, poduri, podeţe precum şi terenuri agricole au fost inundate marţi, în judeţul Olt, din cauza ploilor abundente, a scurgerilor de pe versanţi şi a ieşirii din matcă a unor pârâuri, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.
Cele mai afectate localităţi sunt Crâmpoia şi Movileni. La Crâmpoia sunt inundate 131 de gospodării şi anexe gospodăreşti, 120 de fântâni, 385 de hectare terenuri agricole şi păşuni, patru podeţe, drumuri comunale şi străzi pe o lungime de circa nouă kilometri. Problemele sunt cauzate atât de scurgerile de apă de pe versanţi cât şi de ieşirea din matcă a pârâului Dorofei.
La Movileni, tot din cauza scurgerilor de pe versanţi şi a revărsării Dorofeiului, sunt inundate zeci de gospodării, două poduri şi peste şapte kilometri de străzi şi drumuri comunale.
Sunt inundaţii şi în comuna Şerbăneşti (26 de gospodării), în Corbu (şapte gospodării şi 29 de beciuri) şi Valea Mare (opt grădini), precum şi la Coloneşti (trei gospodării). În ajutorul voluntarilor, la Coloneşti intervin şi pompieri din cadrul ISU Olt pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor.
VREMEA FACE RAVAGII. 80 de gospodării sunt SUB APE în Dâmboviţa
Râuri din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov se află sub Cod portocaliu de inundații începând de marți dimineață de la ora 6,00, până joi, 11 decembrie, la ora 14,00.
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Motru și unii afluenți mici ai Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Jiu pe sector Filiași-Podari (județele Gorj și Dolj), Olteț și afluenții mici ai Oltului inferior din județele Vâlcea, Gorj, Dolj și Olt, Călmățui, Vedea superioară amonte Văleni, Teleorman și pe alți afluenți mici ai râului Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Neajlov, Sabar și alte râuri mici din bazinul inferior al Argeșului (județele Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov).
În același interval a fost instituit Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectoarele Sadu-amonte Filiași și aval Podari, precum și pe afluenții Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Vedea aval Văleni (județul Teleorman), Argeș și afluenții săi din județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov, Ialomița-bazin mijlociu (județele Dâmbovița și Prahova).
Codul portocaliu semnalează risc de viituri majore generatoare de revărsări importante care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social-economice și la depășirea cotelor de inundație.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de ninsori, ploi, polei şi viscol în intervalul 8 decembrie, ora 23 – 10 decembrie, ora 10.